2024. május 19. - Ivó, Milán

Megtalálták a pokolgépet

Amerika keleti partjai felett robbant volna a brit repülőtéren talált pokolgép.
2010. november 11. csütörtök 07:53 - HírExtra
Az Egyesült Államok keleti partvidéke felett robbant volna fel az a pokolgép, amelyet a minap találtak egy teherszállító repülőgép gyomrában az egyik angliai repülőtéren - közölte az eddigi vizsgálatok eredményét összegezve szerdán este a Scotland Yard.

A szerkezetet, amelyet nyomtatókban használatos festékpatronokba rejtettek, a közép-angliai East Midlands repülőtéren - a legnagyobb brit légi teheráru-elosztó központban -, a UPS csomagtovábbító vállalat MD-11-es teherszállító repülőgépének rakományában fedezték fel október végén. A gép Jemenből érkezett és Chicagóba tartott.

A Scotland Yard terrorelhárító különleges ügyosztályának szakértői - a rendőrség szerdai bejelentése szerint - megállapították, hogy ha a pokolgép működésbe lépett volna, a robbanás október 29-én, brit idő szerint délelőtt fél 11-kor - közép-európai idő szerint fél 12-kor - következett volna be, amikor a repülőgép Amerika keleti partjai felett járt.

A szerkezetet előző éjjel találták meg az angliai repülőtéren, ahol a gép üzemanyag-felvétel céljából leszállt. Repülési szakértők már a pokolgép fellelése után hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a készítőinek magas műszaki tudásáról tanúskodó robbanószerkezet minden bizonnyal út közben lépett volna működésbe, és ebből a szempontból óriási szerencse volt, hogy a repülőgép köztes technikai megálló nélkül nem tudta megtenni a Jemen és Chicago közti távolságot, mert így időben el lehetett távolítani a raktérből az "átalakított" patronokat.

A brit elhárítás - állítólag szaúdi hírszerzési forrásoktól - információt kapott a merényletkísérletről, és ennek alapján találták meg a gyanús rakományt az MD-11-es fedélzetén.

Hasonló - szintén Jemenben feladott - pokolgépet találtak Dubajban is egy repülőgép rakterében. Az incidens nyomán terrorriadó volt több európai és amerikai repülőtéren, és a hatóságok számos teherszállító repülőgépet átvizsgáltak.

A brit kormány az eset után elrendelte, hogy 500 grammnál nagyobb súlyú festékpatronok légi csomagszállítmányként nem vihetők be Nagy-Britanniába, illetve onnan ki, sőt e festékpatronok tranzitszállítmányként sem érinthetnek brit repülőtereket. Ez utóbbi tilalom alól csak olyan ismert légi szállítmányozó cégek kaphatnak mentességet, amelyeknek biztonsági ellenőrzési eljárásait előzőleg a brit közlekedési minisztérium elfogadja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását