2020. szeptember 28. - Vencel

Nem ekkorára tervezték az épületkomplexumot

Nem épülhet meg a tervezett méretben az Új Városközpont.
2010. november 11. csütörtök 07:39 - HírExtra
Három civil egyesület fellebbezésére lényegesen csökkentette az V. kerületbe tervezett Új Városközpont elnevezésű épületkomplexum engedélyezett méretét a Fővárosi Közigazgatási Hivatal határozata - tájékoztatta az MTI-t szerdán az egyik érintett szervezet, a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA).

Mint a városvédő alapítvány közleménye emlékeztet, a belvárosi Bécsi utca "teljes páros oldalának, öt, építészeti értékekkel rendelkező épületnek" az elbontásával tervezett projekt elvi építési engedélyét már nyáron kiadta az V. kerületi építési hatóság, az ellen azonban három civil szervezet is fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, mivel megítélésük szerint a tervek több ponton megsértették a hatályos országos, fővárosi és kerületi építési jogszabályokat.

"A hivatal +lefejezte+ a jogsértő, városromboló projektet" - értékelte a fellebbezés eredményét a BVA közleménye, hozzátéve: a jogerős másodfokú határozat értelmében nem építhető meg a koncepcióterv szerinti építmény.

A döntés a tervezett 50 méter helyett a jogszabály szerint megengedett legfeljebb 30 méteresre csökkentette a felhúzható épület legmagasabb pontjának szintjét. Az új engedély az építhető összalapterületet is a jogszabály szerintire csökkentette, valamint előírta, hogy a közterületek alatt és felett tervezett építés csak a kerületi építési szabályzat módosítása esetén lehetséges - ismertette a határozat részleteit a közlemény.

Mint a városvédők kiemelték, a fellebbezés nyomán a projekt "a kétharmadára zsugorodott", és az Új Városközpont mérete tovább csökkenthet, ha az OTP tulajdonában álló úgynevezett Gulyás-házat a befektetők nem tudják megvásárolni. "Ennek esélyére utal, hogy az engedélyt már eredetileg a három telek méretű változatra is megkérték" - vélekedett közleményében az alapítvány.

A kommüniké a bontás kérdésére is kitért, hangsúlyozva, hogy azzal a Fővárosi Közigazgatási Hivatal a fejlesztő kérelmére nem foglalkozott. "Így a maradék projekt lehetősége is meghiúsulhat akkor, ha a világörökségi műemléki jelentőségű területen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az épületek műemléki értékeit megállapítva nem ad engedélyt a házak bontására" - vetette fel a Budapest Világörökségéért Alapítvány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását