2024. április 29. - Péter

Botrány! A Fidesz nem tartja be a játékszabályokat

Molnár Zsolt a szocialisták parlamenti képviselője lemondott albizottsági tagságáról, miután a Fidesz úgy döntött, hogy egy új (fideszes) tag bevonásával felülírja a szavazás eredményét. A politikust kérdeztük a részletekről.
2010. november 11. csütörtök 18:55 - Hassan Szihám
Mivel foglalkozik egész pontosan ez az albizottság?

A történet már viszonylag régen kezdődött, valamikor májusban, amikor a Nemzetbiztonsági Bizottság létrehozta a fideszes Demeter Ervin javaslatára ezt az albizottságot az elmúlt nyolc év titkosszolgálati anomáliáinak kivizsgálására. Ez az albizottság egy jelentési beszámoló elkészítésével lett megbízva, így el is kezdte vizsgálni elsősorban az UD Zrt.-vel kapcsolatos történéseket, és több hónapi munka után szeptemberben be is fejezte a munkát.

Miből adódott a konfliktus?

Készült egy tervezet, melynek szakmai megállapításai helyénvalóak voltak, de Demeter Ervin révén a Fidesz folyamatosan belecsempészett egy feljelentési kötelezettséget a volt miniszterrel és NBH főigazgatóval kapcsolatosan. Végig azt a látszatot akarta kelteni, hogy az albizottságnak büntetőeljárást kell kezdeményeznie ellenük. Csakhogy az albizottság nem szavazta meg ezt a jelentéstervezetet, elsősorban éppen emiatt. Én nem szavaztam meg, az LMP-s képviselő pedig nem vett részt a történtekben, így a Fidesz erőlködése ellenére sem tudott átmenni.

Mit tett ekkor a Fidesz?

Tegnap váratlanul behoztak egy olyan javaslatot, hogy még egy fővel kibővítik a korábban paritásos, tehát döntetlenes albizottságot, amiben két fideszes, egy MSZP-s és egy LMP-s tag volt. Vadai Ágnessel közösen jeleztük, hogy ebben az úgymond végső stádiumban, amikor a bizottság tulajdonképpen már befejezte a munkáját, ilyenkor változtatni a játékszabályokon, és csak azért behozni egy újabb fideszes képviselőt, hogy át lehessen erőltetni a jelentést, nem korrekt.

Mivel indokolták ezt a lépést?

Arra hivatkoztak, hogy mi visszaéltünk a paritásos jelleggel, mivel ők egy gesztust tettek ezzel, holott egy vizsgálóbizottságnak csak akkor van értelme, ha paritásos. Azt mondták, hogy én lehetetlenné tettem a szavazást, ami annyiban valóban igaz, hogy nem vettem részt benne. Nemcsak én, hanem az LMP-s képviselő sem. Azt mondták ez az ő jóindulatukkal való visszaélés.

Így tehát ötfős lesz a bizottság. Ekkor én bejelentettem, hogy egy olyan bizottságban, ami gyakorlatilag koncepciós eljárást akar indítani, és melynek az utolsó pillanatban változtatják meg a korábban konszenzussal elfogadott döntését, egy ilyen komédiában semmi esetre sem veszek részt, ezért lemondtam az albizottsági tagságról. Nyilvánvaló, hogy az lesz a vége, hogy feljelentést tesznek, mivel ebben az összetételben gyakorlatilag a Fidesz egymaga dönt az ügyről. Innentől kezdve ezt nem is érdemes bizottságnak hívni, hanem az LMP statisztálása mellett egy fideszes végrehajtó szervezetté vált.

Nincs erre vonatkozóan szabályozás?

Az a baj, hogy a házszabály tulajdonképpen ezt nem tiltja. Nincs leírva olyan szabály, hogy nem lehet a bizottságok összetételét megváltoztatni. De ez abszurd, ez a politikai kultúrába nem fér bele. Egészen biztos vagyok benne, hogy 1990 óta nem volt ilyenre példa.

Akkor nincs is lehetőség bármilyen felettes szervhez fordulni?

Amikor majd a bizottság ténylegesen megszavazza a feljelentést, én tartok egy sajtótájékoztatót, ahol elmondom, hogy a Fidesz csupán arra használta az albizottságot, amelyik hosszú hónapokig dolgozott, hogy alátámassza a feljelentést, és lehessen azt mondani, hogy az MSZP pártpolitikai célokra használta a titkosszolgálatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Paddington
2010. november 11. 19:06
Ki várt mást?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását