2024. április 26. - Ervin

Eljött a környezetvédelem ideje!

Magyarország jól felfogott érdeke az uniós döntésekben a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, "a döntések zöldítése" - mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója.
2010. november 10. szerda 15:04 - HírExtra
Közölte a Greenpeace szerdán levélben juttatta el állásfoglalását a kormány illetékes szakpolitikusainak, minden kérdésben kezdeményeztek egyeztetéseket az illetékesekkel még a magyar EU elnökség előtt. Vetier Márta, a Greenpeace állásfoglalását szerkesztő EU-szakértő elmondta: a soros elnökséget betöltő ország befolyásolni tudja az uniós napirenden szereplő döntéseket, felelőssége van abban, hogy milyen témákban és mennyire mozdul el az EU a fenntarthatóság felé.

A szakértő szerint a cianidos bányászat betiltása a nagybányai ciánszennyezés után és a tervezett verespataki aranybánya veszélye előtt például alapvető nemzeti érdek. Az Európai Parlament magyar kezdeményezésre európai tilalmat kezdeményezett - emlékeztetett a szakértő. Ez ügyben kiváló alkalom a magyar uniós elnökség az érdekérvényesítésre. Az energetika terén a Greenpeace szerint Magyarország legfontosabb céljai a megújuló energiákat befogadni képes intelligens áramhálózatok (smart gridek) terjesztése kell, hogy legyen.

Ennek kapcsán fontos annak a lehetségesnek tartott forgatókönyvnek az elfogadása, amelyet a magyar elnökség alatt tárgyal Brüsszel, hogy 2050-re az EU energiafelhasználása csaknem 100 százalékban megújuló energiákra támaszkodjon. A Greenpeace szerint a magyar elnökség alatt megváltoztatható az Európai Bizottság génmanipuláció-párti politikája is, ehhez jó alapot ad, hogy az EU lakosságának többsége elutasítja a génmódosítást, továbbá, hogy Magyarország a GMO ellenes országok között is kiemelkedik felelős és következetes kiállásával. A legfontosabb konkrét feladatok a GMO Irányelv módosítása és az engedélyeztetési eljárás szigorítása kell, hogy legyen.

Az MTI kérdésére, miszerint az EU a legújabb hírek szerint problémásnak találja nemzeti hatáskörbe adni a GMO kérdést, Vetier Márta elmondta: ezzel a Greenpeace egyetért, sőt régóta ez a véleménye. A GMO termények termesztésének nemzeti hatáskörbe kerülése nagyon veszélyes út lehet, olyan országokba is átkerülhet ugyanis a GMO termények pollenje, akik nem engedélyezik ezen termények termelését.

Magyarországnak az uniós elnökség alatt döntő szerep juthat továbbá az EU halászati politikájának alakulásában. Számos európai ország halászflottája felelős a túlhalászatért, miközben a 15 legkedveltebb étkezési halból 12 a kihalás szélén áll - tette hozzá a szakértő. A napokban az atomenergia és konkrétan a sugárzó hulladékok szállítása elleni Németországban zajló ötvenezres megmozdulások azt mutatják, hogy a radioaktív hulladékokkal kapcsolatos szabályozás is változtatásra szorul - hívta fel a figyelmet Szeghalmi Zsolt.

Ezt a kérdést a magyar elnökség alatt tárgyalja majd az Európa Tanács és célul kell kitűzni, hogy a radioaktív hulladékokat az EU nyilvánítsa speciális kezelést igénylő veszélyes hulladékká. Ennek jegyében pedig támogassa a hulladék termelődésének megelőzését és más alternatívák keresését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását