2024. május 9. - Gergely

Ahol a rabok szolizhatnak...

Hamarosan szolárium gépeket állítanak fel Oroszország egyik leghíresebb börtönében, a Butirkában - jelentette be kedden Szergej Tyeljatnyikov börtönigazgató.
2010. november 9. kedd 21:47 - HírExtra
A Butirkában - hivatalos nevén a Butirszkij börtönben - számos hírességet tartottak fogva, köztük Iszaak Babel és Alekszandr Szolzsenyicin írókat, vagy például Adolf Hitler unokaöccsét, Heinrichet.
Tyeljatyinov a Vesztyi hírrádiónak mondta el, hogy fejlesztik a börtön egészségügyi ellátását, s ennek keretében állítanak be ilyen, továbbá ultrahangos vizsgálatokra és fizioterápiás kezelésekre alkalmas berendezéseket év végéig.

Az igazgató hozzátette: a foglyok a jövőben használhatnak skype internetes telefont is.
Igaz, a napokban jelentették be: a büntetés-végrehajtási intézményekben a telefonvételt zavaró berendezéseket szerelnek fel, hogy a foglyok ne használhassanak mobiltelefonokat.

Oroszország zsúfolt börtönei egyebek mellett az egészségügyi ellátás nyomorúságos voltáról, illetve hiányáról híresek. A Szövetségi Büntetés-Végrehajtási Szolgálat minapi közlése szerint az elítéltek legalább fele beteg, zömmel AIDS-ben, vagy tuberkulózisban szenved, s az utóbbit nagyon sokan éppen a börtönben kapják meg. Akad ugyan olyan intézmény, ahol kezelésben részesülnek, de sok helyen az AIDS-eseket nem kezelik, s a tbc-s betegeknek a család hordja a gyógyszert.

Különösen nagy figyelmet keltett Szergej Magnyitszkij 37 éves ügyvéd, az egykor legnagyobb orosz beruházási alap jogi tanácsadójának tavaly novemberben bekövetkezett halála. Mint utóbb kiderült, Magnyitszkij hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg, de hiába panaszkodott szörnyű fájdalmakra, nem részesült kezelésben. Az illetékes hatóság ritka kivételként beismerte, hogy felelős az ügyvéd haláláért.

Ügyvédei szerint Megnyitszkijt jogtalanul tartották vizsgálati fogságban, s egy egyszerű ultrahangos berendezéssel pontos diagnózist lehetett volna felállítani, ám a Butirkában nem volt ilyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását