2024. június 1. - Tünde

Várat magára a cseh euró

Csehország számára nincs még napirenden az euróbevezetés céldátumának kitűzése, jelenleg ennél fontosabb, hogy a cseh jegybank sikeres és hiteles monetáris politikát folytasson - mondta Mojmír Hampl, a Cseh Nemzeti Bank alelnöke.
2010. november 6. szombat 14:12 - HírExtra
Az Erste Bank Hungary által újságíróknak szervezett szakmai beszélgetésen a cseh jegybank alelnöke aláhúzta: a cél sokkal inkább az, hogy a Cseh Nemzeti Bank az infláció alacsony szinten tartásával segítse az ország konvergencia folyamatát az Európai Unióban.

A cseh jegybanki alelnök elmondta: Csehországban a központi bank 6 negyedéves intervallumon inflációs célkövető rendszert érvényesít, az inflációs cél 2 plusz-mínusz 1 százalékpont. Mojmír Hampl kiemelte: a cseh jegybank vezetésének célja, hogy a nemzeti bank saját monetáris eszközeivel érje el az országban a pénzügyi stabilitást.

Az alelnök arról is szólt, hogy a Cseh Nemzeti Bank a napokban változtatta meg a GDP alakulására vonatkozó prognózisát. Ismertette: a cseh jegybank megemelte GDP-növekedési várakozását az idei évre, ami azt jelenti, hogy az eddigi 1,6 százalékos GDP-bővülés helyett most 2,3 százalékos növekedést valószínűsít. A jövő évre vonatkozóan azonban csökkentette a várt GDP-bővülést, az eddigi 1,8 százalék helyett, jelenleg már csak 1,2 százalékot valószínűsít a cseh jegybank elemzői csapata 2011-re.

A jegybank indoklása szerint bár a gazdaság már kijött a recesszióból, teljesítménye mindenekelőtt a költségvetési megszorítások miatt csökken majd jövőre, és élénkülésre csak 2012-ben lehet számítani. Elemezte: korábban a jegybanki szakértők szerint a cseh gazdaságot a "W" jellegű növekedés jellemezte volna, most az elemzők szerint a második gazdasági visszaesés mélypontja magasabban szinten lesz, vagyis a gazdasági visszaesés második szakaszában kisebb lesz a hanyatlás, mint az első ütemben. Az inflációt tekintve 2 százalék alatti inflációt várnak a cseh jegybanki szakértők a következő 6 negyedéves időszak alatt - mondta a Cseh Nemzeti Bank alelnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását