2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: módosulhat az iskolatej program uniós támogatása

Módosulhat az iskolatej program uniós támogatása, ha a jövőben nem a zsírtartalom alapján differenciálnak, hanem egységes támogatási mérték kerül bevezetésre - közölte Békés város fideszes alpolgármestere, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékozta
2007. augusztus 24. péntek 14:01 - Hírextra
Az iskolatejprogram ugyanis lassan "kimerült", mert a magyar tej alacsonyabb zsírtartalma miatt kevesebb volt rajta az uniós támogatás, ráadásul így a nemzeti hozzájárulás is - tájékoztatott Erdős Norbert.

Hozzátette: az önkormányzatok pedig nem tudták pótolni az így kieső költségeket, ráadásul a szállítók érdekeltsége is megszűnt.

Békés városban például korábban működött az iskolatejprogram, ám az elmúlt év decemberének végétől már nem jutnak tejhez a város diákjai.

A képviselő ezért írásban fordult a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez, hogy lát-e esélyt a korábban népszerű program felélesztésére.

Gráf József válaszában arról tájékoztatta a képviselőt: a tárcának nincs hatásköre, hogy egyes szállító cégek esetében a programban való részvételi kötelezettséget írjon elő, ezért más megoldást kellett keresniük. Mint írja "E munkánkat az EU Tanácsi Munkacsoportjának, valamint Mezőgazdasági Különbizottságának a Mini Milk Package keretében előzetesen tett javaslatai várhatóan nagy mértékben elő fogják segíteni, amennyiben azok az EU részéről elfogadása kerülnek".

Ennek értelmében a közösségi támogatás korábbi tejzsírtartalom szerinti differenciálása helyett a kiosztott termék zsírtartalmától független, egységes támogatási mérték bevezetésére kerülne sor.
Gráf József bízik abban, mivel a javaslattal kapcsolatban a tagállamok részéről nem észlelhető egyértelmű elutasítás, azt várhatóan elfogadják, és előreláthatólag 2008-ban hatályba is fog lépni.

Ebben az esetben a tárca azt tervezi, hogy a tejtámogatási rendszert úgy alakítják át, hogy a magasabb zsírtartalmú tej kiosztását preferálják, s ezzel a gyermekek tápanyagdúsabb termékekkel történő ellátását kívánják elősegíteni. A jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az iskolatej programba a tejtermelők is részt vehessenek szállítóként. Ennek eddig akadálya volt, hogy az igényelhető közösségi támogatás mértéke a kiszállított tej zsírtartalmától függött, illetve függ jelenleg is, ami pontos zsírbeállítást tett szükségessé az előállítók részéről. Ennek műszaki feltételei azonban a tejtermelőknél nem voltak megoldottak - írta egyebek mellett válaszában Gráf József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását