2024. április 29. - Péter

Nem szigorítana Medvegyev

Dmitrij Medvegyev orosz elnök megvétózta a tüntetésekre vonatkozó törvény megszigorítását, és visszaküldte a jogszabályt a parlament alsó- és felsőháza elé.
2010. november 6. szombat 17:03 - HírExtra
Az indoklás szerint a módosítás megnehezítené, hogy az állampolgárok gyakorolják az alkotmány által biztosított jogukat a különféle tüntetésekhez, amelyek szoros összefüggésben állnak az állampolgároknak az állam irányításában való részvételével, a véleménynyilvánítás szabadságához való és egyéb alkotmányos jogaival. A tüntetések korlátozása csakis az alkotmányos rend, az erkölcs, az egészség, más állampolgárok jogai és az ország védelmében, valamint az állam biztonságának garantálása érdekében engedhető meg.

A módosításban szereplő korlátozások nem felelnek meg e követelményeknek. A törvények értelmében az elnöknek jogában áll megvétózni bármely jogszabályt, de az ennek ellenére életbe léphet, amennyiben másodszor is megszavazza a parlament két háza kétharmados többséggel.

A módosító indítványt a kormányzó Egységes Oroszország Párt, a Liberális-Demokrata Párt és az Igazságos Oroszország párt egy-egy képviselője terjesztette be. Akkor a javaslatot sokan azzal hozták összefüggésbe, hogy a szerencsétlenség sújtotta Raszpadszkaja bánya bányászai a nehéz munkakörülmények elleni tiltakozásul lezártak egy vasútvonalat, a fővárosban pedig a hivatalnokok autóinak megkülönböztető jelzései ellen tiltakoztak az autósok. A módosító javaslat nyilvánosságra hozása után számos jogvédő szervezet felszólította az államfőt, hogy utasítsa el azt.

Az indítványban egyebek között az állt, hogy tiltakozó megmozdulásokat nem szervezhetnek olyan személyek, akik ellen közigazgatási eljárás folyik, holott a szervezők rendszerint ugyanazok a személyek, és szinte folyamatosan különféle eljárások alatt állnak. Emellett a kérelmet legalább három nappal a tervezett megmozdulás előtt kellett volna beadni, és addig nem lehetett volna tájékoztatást adni a részletekről, amíg azokat nem egyeztették az illetékes helyi hatóságokkal.

A jogvédők lelkesen üdvözölték Medvegyev vétóját. Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője kijelentette: az alkotmány nem jogosítja fel a parlamentet arra, hogy az emberi és szabadságjogokat korlátozó törvényeket hozzon. Szergej Kanajev, az Orosz Autótulajdonosok Szövetségének vezetője rámutatott: eleve világos volt, hogy az indítvány elfogadása esetén csak fokozhatja a társadalmi elégedetlenséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását