2024. május 5. - Györgyi

Visszafogja magát Franciaország

A francia alkotmánytanács csütörtökön megsemmisítette azt a Franciaország és Románia között aláírt egyezményt, amelynek értelmében leegyszerűsödött volna Románia azon kiskorú állampolgárainak hazaküldése, akik egyedül tartózkodnak Franciaországban.
2010. november 4. csütörtök 21:51 - HírExtra
A parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézmény úgy ítélte meg, hogy az egyezményt ratifikáló törvény - amelyet október elején hagyott jóvá a parlament - nem áll összhangban az 1789-ben elfogadott Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatával.

A Franciaország és Románia között még 2007-ben aláírt megállapodás ugyanis úgy tette lehetővé gyorsított eljárásban a hatóságoknak a kiskorúak hazaküldését Romániába, hogy semmilyen fellebbezési lehetőséget nem biztosított az ügyészségi döntéssel szemben.

A szocialisták azért fordultak az intézményhez, mert úgy ítélték meg, hogy a megállapodás a romániai kiskorúak esetében kivételezett helyzet teremtett a gyermekekkel foglalkozó bíróságok megkerülésére. A 2007-es egyezmény egy 2002-ben aláírt, három évre szóló megállapodást váltott fel. Az új szövegből viszont kikerült az a megkötés, hogy a gyerekek hazaküldéséhez egy kiskorúakkal foglalkozó bíró beleegyezése is szükséges. A Le Monde című napilap a francia igazságügyi tárcára hivatkozva azt írta, hogy 2003 és 2005 között 55, 2006 és 2010 között pedig csak 25 kiskorút küldtek haza.

Olivier Peyroux, az utcagyerekkel foglalkozó Hors la rue nevű egyesület helyettes vezetője üdvözölte az alkotmánytanács döntését. Szerinte megfelelő feltételeket kell teremteni az egyedülálló gyerekek hazaküldéséhez, például úgy, hogy a kiskorúak bírósága vizsgálatot végezhessen a származási országban a döntés előtt. A jogvédő szerint a román-francia megegyezéssel a gyermekek helyzetének megvizsgálása 24 órára korlátozódott, és a kiutasítási eljárás automatikussá vált.

Az elmúlt hónapokban diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban nem rendezett körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását