2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Martonyi új kihívásokat lát

Két évtizeddel a német egység megvalósulása és a kelet-európai rendszerváltások után új kihívások előtt áll földrészünk, ha demokratikus, erős és sikeres Európát akarunk megvalósítani.
2010. november 4. csütörtök 22:01 - HírExtra
Mindezt Martonyi János hangsúlyozta a Német-Magyar Fórum 20. közgyűlését megnyitó beszédében csütörtökön.

A Bajorország berlini képviseletének épületében rendezett eseményen Martonyi János kifejtette: a globális pénzügyi és gazdasági válság fordulópontot hozott az európai integrációban. Kiderült, hogy továbblépés nélkül Európa nem tud az elért színvonalon maradni. Ezért került napirendre a "gazdasági kormányzás", vagyis a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolása.

A létező európai szerződések erre nem adnak lehetőséget, ezért ha tartós válságkezelési mechanizmust akarunk létrehozni, akkor át kell gondolni, hogyan teremthetők meg ennek legbiztosabb, legszilárdabb, egyértelmű jogi alapjai. Magyarország kész ebben közreműködni. "Úgy látjuk, hogy ami fontos egy nagy európai országnak, amely hozzánk minden szempontból nagyon közel áll, akkor az fontos Európának, és fontos nekünk, magyaroknak is. Ezért soros EU-elnökként mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ha újra kell gondolni bizonyos dolgokat, akkor azt tegyük meg egységesen, gyorsan, hatékonyan és lehető legegyszerűbben" - jelentette ki a magyar külügyminiszter.

A magyar EU-elnökség előtt álló feladatok között említette Martonyi János a hatalmas jogalkotási feladatokat, amelyek a gazdasági kormányzás létrehozásával állnak összefüggésben, s amelyek további jelentős politikai megállapodásokat és magas színvonalú technikai-jogi, szakmai munkát igényelnek. "Nem tartunk e nagy feladatoktól, mert tudjuk, hogy számíthatunk barátainkra, politikai és szakmai segítségükre" - szögezte le.

A továbbiakban arról szólt, hogy a magyar kormány tudja: ha megfelelően akarja ellátni az előtte álló feladatokat, akkor a saját háza táját is rendben kell tartania. Ennek érdekében mindent megtesz, betartja a konvergencia-program által előírt deficitcélt. "Idén a magyar állami költségvetés hiánya nem fogja meghaladni a 3,8 százalékot, jövőre pedig 3 százalék alatt marad" - hangsúlyozta Martonyi.

Az idei takarékossági intézkedések a magyar GDP 1 százalékát tették ki - emlékeztetett. Ezekről kevés szó esik a világsajtóban, holott rendkívül szigorú intézkedésekről van szó, amelyek a politikai osztályt is érintették: a kormányzatot, a központi közigazgatást, az önkormányzatokat, a bürokráciát. Mindez nem volt elég, és a deficitcél tartása érdekében különleges, ideiglenes intézkedések is szükségessé váltak. Ilyen a bankadó és a válságadó. "Ezeket senki sem szereti, én sem szeretem - más módon azonban nem lehetett tartani a költségvetési hiánycélt. Úgy tűnik, ezt ma mindenki megérti, mi pedig hálásak vagyunk azoknak, akik ezt megértik, tudomásul veszik, és továbbra is tudják azt, hogy mindig számíthatnak ránk a barátaink" - fogalmazott Martonyi János.

A fórum részvevőit köszöntő beszédében a német külügyminiszter aggasztónak nevezte, hogy napjainkban halványulni látszik az európai projekt tekintélye. A földrészen felütik a fejüket re-nacionalizáló tendenciák, amelyekre egyáltalán nincs szükség, sőt szembe kell szállni velük. "Európát csak akkor vívtuk ki, ha majd azok a nemzedékek is magukénak fogják vallani az európaiság eszméjét, amelyek nem élték át a háborút, a szögesdrótkerítést, a megosztottságot" - hangoztatta Guido Westerwelle, tévútnak minősítve a nemzeti egoizmusokhoz való visszatérést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását