2024. április 27. - Zita

Porzik Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por mennyisége. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorog van, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a koncentráció - közölte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület.
2010. november 4. csütörtök 09:55 - HírExtra
Az egyesület tájékoztatása szerint Esztergomban szerdán az egészségügyi határérték 160, Dorogon 170, Tatabányán a határérték 158 százalékát mérték az állomások.

Szuhi Attila, az egyesület képviselője elmondta, csütörtökön némi javulás történhet, de jelentősebb javulás csak hétfőn várható. Ekkor egy erős légköri front érkezik, amely remélhetőleg véget vet a jelenlegi légszennyezettség helyzetnek.

Javasolt, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandósok, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a szabadban tartózkodást, különösen a késő délutáni és esti órákban.

A szálló por koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

Légszennyezettség esetén a szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz.

A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportoknál jelent problémát. Ha szálló por esetében két napig fennáll az állapot, a lakosságot tájékoztatni kell.

A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló por esetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket - közölte az egyesület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását