2024. május 4. - Mónika, Flórián

Matolcsy: támogatjuk Horvátország csatlakozását

Magyarország számára fontos Horvátország európai uniós csatlakozása - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újságíróknak csütörtökön Zágrábban.
2010. november 4. csütörtök 23:00 - HírExtra
Mindezt a TriGranit beruházásában megvalósult Arena Centar bevásárló- és szórakoztatóközpont ünnepélyes átadását követően mondta.

A miniszter úgy fogalmazott: a XXI. században közös csatát szeretnénk megnyerni, a Baltikum és az Adria között épüljön fel az Európai Unió leggyorsabban fejlődő övezete a térség országainak összefogásával. Magyarország egyedül nem tud sikeres lenni ebben, csak a térség országainak egésze.

Matolcsy György kifejtette: Magyarország diplomáciai eszközzel is segíti Horvátország uniós csatlakozását. Ugyanakkor a horvát csatlakozás esélyeit növeli, ha gazdaságilag, pénzügyileg erős ország. A nemzetgazdasági miniszter szerint a TriGranit mostani befektetése jelentősen növeli Horvátország uniós esélyeit, mert azt mutatja, a külföldi befektetők bíznak a horvát gazdaságban.

A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a kormány a gazdaságdiplomácia eszközeivel, de akár tőkével is támogatja a nagy magyar vállalatokat is - például az OTP-t, a Mol-t, a TriGranitot, a CBA-t, a Richtert - abban, hogy piacukat erősítsék külföldön.

Matolcsy György hozzátette: a kormány közös infrastruktúra- építést is támogat akár a szénhidrogénipar, akár a villamos energia területén, illetve a cseppfolyós földgáz összeköttetés megteremtését az Adria és Magyarország között. Erős magyar érdek az is, hogy legyen üzleti lehetőségként tengeri kijárata az országnak a kereskedelem, az áruszállítás szempontjából - mondta Matolcsy György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását