2024. június 16. - Jusztin

Hende átvette az irathagyatékot

Hende Csaba honvédelmi miniszter a jogos örökösök adományozó óhajának megfelelően átvette Gyulai Gaál Miklós 1848-49-es honvédtábornok irathagyatékát csütörtökön Budapesten.
2010. november 4. csütörtök 14:56 - HírExtra
Az adományozó és elfogadó okiratot a honvédelmi miniszter és Kausz Iván, a hagyaték jogos örököseinek képviselője írta alá. Mint azt Hende Csaba az ünnepségen elmondta: az irathagyaték a jogos örökösök kizárólagos tulajdona, akik kezelésre és megőrzésre a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárának átadják. Az anyag kutatási és publikációs célra felhasználható.

A rendelkezésre álló iratok Gyulai Gaál Miklós szellemi termékei, s nem csak a katonákat érdekelheti, hiszen az édesanyjához, főként német nyelven írt levelekből azt is megtudhatja az olvasó, milyenek voltak akkoriban a családi viszonyok - fogalmazott Kausz Iván.

A hagyatékban az édesanyjával folytatott levelezés másolatai mellett tanulmányok és a szabadságharc egyes hadműveleteinek folytatásáról szóló javaslatok is találhatók - közölte az eseményen részt vevő újságírókkal Bajzik László, a hagyaték feldolgozója.

Gyulai Gaál Miklós (Zalaszegvár, 1799. február 14. – Pest, 1854. november 30.) hadmérnök, honvéd tábornok a bécsi hadmérnöki akadémián végzett 1818-ban, 1848. szeptemberében alezredesként - mint az adriai tengermelléki erődök mérnökkari felügyelőjét - saját kérésére nyugalmazták.

1848. szeptember végén részt vett a honvédsereg dunántúli hadműveleteiben, októbertől Perczel Mór mellett táborkari, vezérkari alezredes volt. 1848 decemberétől honvéd ezredesi, 1849-től tábornoki rangban az aradi ostromsereg parancsnoka. Február 8-9-én a felmentő sereg érkezésekor visszavonult, ezután február 25-én saját kérésére felmentették beosztásából. 1849. május-júliusban Tihanynál és Nyugat-Dunántúlon végzett erődítési munkákat. A hadbíróság húsz év várfogságra ítélte, a börtönben megírta emlékiratait. Rabkórházban halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását