2024. május 5. - Györgyi

Csökkent a Telekom bevétele

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett gyorsjelentésben.
2010. november 4. csütörtök 08:42 - HírExtra
A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti, nem auditált jelentésben a társaság 452,6 milliárd forint bevételről számolt be. Csak a harmadik negyedévben a nettó nyereség 24,51 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 3,3 százalékos éves növekedéssel 23,51 milliárd forintot vártak a harmadik negyedévben.

Az első kilenc havi profit alapján az egy részvényre jutó hozam 54,64 forint volt, 15,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, míg a harmadik negyedévi nyereség alapján az EPS 7,7 százalékkal 23,54 forintra emelkedett. Az év első kilenc hónapjában a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra esett vissza. A rendkívüli tételek nélkül számított EBITDA 191 milliárd forint volt, szemben a bázisidőszakban számolt 206,5 milliárd forinttal.

A profit csökkenését a társaság az EBITDA mérséklődésével és a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése. Macedóniában 2010 júliustól a külföldi tulajdonosoknak kifizetendő várható osztalékra nyereségadót kell elszámolni. Ezt nem ellensúlyozza az év elején Magyarországon megszűnt szolidaritási adó.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege körülbelül 27 milliárd forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de - jegyzi meg az elnök-vezérigazgató - várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre. A 2010-es bevételek csökkenése a korábban várt 6-8 százalék helyett 6 százalék, a rendkívüli tételek - többek között a különadó - nélkül számított EBITDA csökkenése pedig a korábban számított 7-9 százalék helyett 7 százalék közelében lehet.

Szeptember 30-án a Magyar Telekom konszolidált mérlegének főösszege 1.090,56 milliárd forint volt, 6,5 százalékkal több a 2009 év véginél. A 104,275 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje az időszak végén elérte az 522,64 milliárd forintot, ami 2,9 százalékkal alacsonyabb, mint a 2009. december 31-én volt. A társaság összes kötelezettsége az időszak végén 507,31 milliárd forint volt, 9,6 százalékkal kisebb a bázisnál. A Magyar Telekom részvényeit a BÉT "A" kategóriájában jegyzik, a papírok a szerdai kereskedést 4,37 százalékos erősödéssel, 597 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 815 forint, a legalacsonyabb 563 forint volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását