2024. március 29. - Auguszta

Nem segített a rehabilitációs hozzájárulás

Közel egy év telt el a rehabilitációs hozzájárulás radikális megemelése óta, de még mindig kevés cég tudta kialakítani a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásának gyakorlatát.
2010. december 18. szombat 11:14 - HírExtra
A közlemény szerint Nyugat-Európában a megváltozott munkaképességű emberek 40 százaléka jut munkához, Magyarországon ez az érték még mindig 10 százalék alatt van, és nem nőtt érezhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása az idén hatályba lépett módosítás hatására sem.

A vállalatok részéről megvan az elvi nyitottság a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, azonban a tényleges alkalmazás több fontos feltétele hiányzik, így a legfontosabb feladat az ezzel kapcsolatos szolgáltatási gyakorlat kialakítása - idézi a közlemény Kemény Pétert, a Work Force rehabilitációs üzletágának vezetőjét.

A szakértő szerint további nehézséget jelent, hogy a megváltozott munkaképességű emberekre még mindig csak mint "fogyatékkal élőkre" gondolnak, pedig nemcsak a testi, érzékszervi, vagy értelmi sérültek, hanem a súlyos cukorbetegek, az asztmások, vagy éppen a szívproblémákkal rendelkezők egy része is ebbe a kategóriába tartozik.

A vállalatok rugalmatlan hozzáállása a megváltozott munkaképességű emberek önbizalmának sem kedvez. A tanácsadó vállalat tapasztalata szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók gyakran nem merik vállalni a kihívásokat, és akár diplomával is az alacsonyabb képzettségű állásokat pályázzák meg, vagy a megmérettetéstől félve el sem mennek az állásinterjúra.

Idén január elsején 177.600 forintról 964.500 forintra nőtt a cégek által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összege. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, eközben az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát.

Annyiszor 964.500 forintot kell fizetnie, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását