2024. június 17. - Laura, Alida

Optimisták a fogyasztók

A szilveszter napján közzé tett nemzetközi felmérés szerint a gazdasági válság és recesszió sújtotta 2010 végén derűs várakozással tekintenek a fogyasztók az új esztendő elé.
2011. január 5. szerda 12:27 - HírExtra
A Reuters megbízásából készített Ipsos kutatásban résztvevő 18 ezer válaszadó több mint kétharmada szerint 2011 jobb év lesz, mint a tavalyi. 24 ország megkérdezettjeinek közel fele (48%) állította, hogy 2010 rossz év volt számára, s a családjának is; s csak kicsivel több, mint 50 százalékuk (51%) hiszi, hogy 2011-ben jobb lesz az élet.

Az újévi fogadalmak zöme pénzügyi természetű. Az optimizmus ellenére, azokban az időkben, amikor az európai kormányok elkerülendő a deficitet és az adósságcsapdát, visszavágják költségvetéseiket, a válaszadóknak csupán 36 százaléka ért egyet "nagyon" azzal, hogy saját újévi fogadalmakat tegyen és 45 százalékuk véli ezt így "valamennyire" fontosnak.

Az indonézek, a dél-afrikaiak, valamint a kínaiak a leginkább nyitottak a fogadalmakra, míg a magyar, a japán és a német válaszadók mutatták a legkisebb érdeklődést irántuk. A legnépszerűbb szándék (21%) több pénzt keresni, amit a több megtakarítás (16%) és a személyes, illetve a családi költségvetés hatékonyabb irányítása (16%) melletti eltökéltség, majd az egészséges életmód követ.

Az újévi fogadalomtevők zöme a magasabb jövedelemmel rendelkező, egyetemi végzettségű, 35 évnél fiatalabb, nőtlen foglalkoztatottak közül kerül ki. A tervek sokaságának alján a válás, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy abbahagyása, a jelentősebb konfliktusok felszámolása, az iskolapadba való visszaülés, a gyermekvállalás és a házasság szerepelnek.

A fogadalmak kevesebb mint 30 százaléka a családdal töltendő több idő segítségével megerősített kapcsolatokról szól, amit a barátok körében múlatott megemelt órák szándéka követ.
Forrás: Ipsos
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását