2024. március 29. - Auguszta

Jön a leépítés éve?

Az LMP szerint a 2011-es költségvetés a leépítés évét hozza el a magyar közszolgálatban. A párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írják, hogy az egészségügy, a környezet és a családtámogatások a "leépítés költségvetésének" vesztesei, miközben az LMP alternatív költségvetési javaslatai e területek megerősítését irányozzák elő.
2010. november 2. kedd 15:40 - HírExtra
Az ellenzéki párt legsúlyosabb kifogása a büdzsétervezettel szemben az, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések 14 hónapra történő "einstandolásán" felül megkezdi a felhalmozott megtakarítások felélését is. Úgy fogalmaznak, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elkobzásának, valamint a legalább ennyire megkérdőjelezhető szektorális adóknak egyetlen szakmailag megalapozott hasznosítása a nagy társadalmi elosztórendszerek újjáépítése lehetne.

Véleményük szerint ehhez képest a kormány a leggazdagabb magánszemélyek és a legnagyobb vállalkozások adóját csökkenti. Az LMP úgy látja, hogy ez nem csak rombolja a társadalmi szolidaritást, de a kívánt foglalkoztatási cél tekintetében is kevésbé hatékony, mint az LMP 5 százalékpontos járulékcsökkentésről szóló munkahelyteremtő javaslata.

A bevételi oldalon a duplájára emelt bányajáradékot tartják "kis túlzással az egyetlen pozitívumnak".

A Fidesz-KDNP munkavállalókra mért harmadik csapásának nevezik a közösségi intézményrendszer leépítését. Kijelentik, hogy ezen a területen az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a szociális szféra és a kultúra a jövő évi költségvetés nagy vesztesei.

Kitérnek arra is, hogy a kormányoldal befagyasztja a helyi szociális és kulturális intézmények támogatását éppúgy, mint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokét. Hozzáteszik, hogy az LMP ezzel szemben egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot nyújt be módosító indítvány formájában, mely a deficit növelése nélkül enyhít az egészségügyben kialakult állapotokon.

Mindemellett a családoknak küldött negatív üzenetnek nevezik, hogy a hátrányos helyzetűeket célzó óvodáztatási támogatást eltörlik, a családi napközik normatíváját befagyasztják, a bölcsődékét pedig még csökkentik is. Felhívják a figyelmet, hogy eközben az LMP nőügyi csomagjában mutatta be alternatíváját.

Az LMP szerint a beterjesztett büdzsétervezet fényében a második Orbán-kormány "semmivel sem lesz jobb gazdája a környezetnek, mint az első volt".

Elfogadhatatlannak nevezik, hogy miközben az állami intézményeknél 30 ezres létszámleépítésre készül a kormány, addig - szavaik szerint - a kormányzati propaganda kasszáját 900 millió forinttal tervezik bővíteni.

Leszögezik, hogy az LMP költségvetési anyagában a deficit növelése nélkül tesz javaslatot arra, hogy a rendőri illetmények a reálérték szinten tartása feletti több mint 10 milliárd forintos emelésre.

Meglátásuk szerint a Fidesz-KDNP ezzel szemben nem kalkulál infláció feletti bérnövekménnyel. Hozzáteszik, hogy eközben az ország védelmi költségvetése gyakorlatilag a 2009-es szintre kúszott vissza így kétséges, hogy az átrendezések valódi javulást hoznának a nemzetbiztonság területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását