2024. május 18. - Erik, Alexandra

Marangosz nem bízik az UEFA-ban

Nem bízik az európai labdarúgó-szövetségben (UEFA), csak a ciprusi rendőrségnek hajlandó információt adni, kizárólag ciprusi bíróság előtt hajlandó megjelenni és közzétenni bizonyítékait - erősítette meg a Vasárnapi Híreknek adott telefonnyilatkozatában Szpirosz Marangosz.
2010. október 31. vasárnap 11:22 - HírExtra
A szigetországi futballszövetség korábbi vezetőségi tagja és kincstárnoka a budapesti újság kérdésére a leghatározottabban állította: tanúi és bizonyítékai vannak arra, hogy 2007-ben, Cardiffban legalább négy UEFA-tisztségviselőt fizettek le több mint tíz millió euróval, amikor a 2012-es Eb rendezési jogáról döntöttek. Így lett győztes az ukrán-lengyel pályázat 8 vokssal, az olasz pályázat 4, míg a magyar egyetlen szavazatot sem kapott.

Az egyre szélesebb körben gyűrűző botrány arra kényszerítette a túlságosan sokáig hallgató UEFA-t, hogy bejelentse: nemcsak központjának színhelyén, Svájcban, hanem Cipruson is jogi eljárást indít Marangosz ellen, mert nem volt hajlandó feltárni állítólagos dokumentumait.

A lavinát Marangosznak a német Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúja indította el. A VH érdeklődésére azt mondta, három ciprusi szemtanú vallomása, "dokumentumok és adatok" állnak rendelkezésére. Azt is közölte: információi szerint a több mint tíz millió euró egy "Cipruson bejegyzett, ukrán érdekeket képviselő jogi iroda" révén jutott el az érdekeltekhez. Erre Marangosz és ügyvédje már korábban is célzott, amikor azt mondták, az állítólagos "korrupciós cselekmény Cipruson történt", ezért a vizsgálatot is itt kell lefolytatni. "Ez is uniós föld" - jegyezték meg. Érdemes emlékeztetni rá, hogy Ciprus - a kedvező adózás miatt számos cég települ ide - a vezető ukrajnai befektetők kedvelt országa.

Az UEFA és Marangosz vitáját az váltotta ki, hogy utóbbi - sohasem cáfolt állítása szerint - már tavaly is megpróbált kapcsolatba lépni az ilyen típusú ügyekben illetékes, magas rangú UEFA-tisztségviselőkkel, ám választ sem kapott. Végül az elmúlt héten abban egyeztek meg, Marangosz elutazik Zürichbe, átadja dokumentumait. Az utolsó pillanatban azonban lemondta az utat azzal érvelve, hogy szívesebben marad otthon, s inkább ciprusi bíróság kezébe adja azokat.

Marangosznak vitája van a ciprusi labdarúgó-szövetséggel is, amelynek 2005-2007 között kincstárnoka és végrehajtó bizottsági tagja volt. A szövetség, amely "elszabadult hajóágyúként" jellemzi egykori pénztárosát, azt állítja, hogy hamis vádakkal állt elő 2007-ben, miután nem választották be újra a testületbe. Akkor egyébként az a Mariosz Lefkaritisz volt a ciprusi szövetség elnöke, akit 2007 februárjában az UEFA kincstárnokának és vb-tagjának választottak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását