2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lefoglaltak 26 gyanús csomagot

A jemeni hatóságok szombaton lefoglaltak 26 gyanús csomagot, és kihallgatták az érintett légitársaságok, valamint a szanaai nemzetközi repülőtér teherszállító részlegének dolgozóit.
2010. október 31. vasárnap 07:29 - HírExtra
 A hatóságok egyelőre vizsgálják a küldemények tartalmát. Az eset összefüggésben van a Dubajban és Nagy-Britanniában felfedezett csomagbombákkal. Egy jemeni szóvivő szombaton bejelentette: nyomozást indítanak az ügyben, megerősítve, hogy Jemen továbbra is elkötelezetten harcol a terrorizmus ellen a nemzetközi közösséggel együttműködésben.

Pénteken gyanús kinézetű csomagot találtak a UPS amerikai csomagszállító társaság egyik Chicagóba tartó teherszállító gépén az angliai Nottingham közelében fekvő East Midlands légikikötőben. A jemenben feladott küldeményt egy amerikai zsidó központnak címezték.

A csomagban számítógépes nyomtatókban használatos, ám sajátosan "átalakított" festékpatron-szállítmány volt. A patronokból a közzétett rendőrségi fotók tanúsága szerint drótok álltak ki, és a szerkezeteket fehér por borította. A brit kormány szombattól azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Jemenből érkező repülőgépek szálljanak le az ország területén.

Washington és a dubaji hatóságok az al-Kaida, illetve annak egyik ága, az Arab-félsziget al-Kaidája kézjegyét vélték felfedezni a csomagbombákon. Egyes szakértők szerint a szerkezetekhez ugyanazt a robbanóanyagot (PETN, pentaeritrit-tetranitrát) használták, mint egy másik, az Arab-félsziget al-Kaidájának tulajdonított sikertelen merényletkísérletnél.

Akkor a 23 éves, nigériai születésű Umar Farouk Abdulmutallab tavaly karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. Detonáció azonban nem történt, és Abdulmutallabot az utasok, valamint a biztonsági személyzet tagjai együttes erővel legyűrték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását