2024. május 18. - Erik, Alexandra

Helyhatósági választások Ukrajnában

Helyhatósági választásokat kezdtek vasárnap Ukrajnában, a voksolás várhatóan a kormányzó Régiók Pártja (PR) helyi pozícióinak a megerősödését hozza.
2010. október 31. vasárnap 14:09 - HírExtra
A szavazáson 36,6 millió választó összesen 12,1 ezer különböző szintű tanács (közgyűlés) több mint 225 ezer képviselőjének és mintegy 11,5 ezer település polgármesterének személyéről dönt. Ez az első országos szavazás Viktor Janukovics ukrán államfő februári megválasztása óta, s több mint 2400 megfigyelő (köztük 500 külföldi) ellenőrzi a voksolás lebonyolításának szabályosságát.

A voksolást meglehetősen durva kampány előzte meg: az ellenzék azzal vádolta meg Janukovicsot, hogy manipulált a saját bázisát jelentő Régiók Pártja érdekében, míg a kormányzat az ellenzék "provokációit" emlegette.

Az eredmények várhatóan tükrözik majd az ukrajnai politikai helyzet sajátosságát: az orosz kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó keleti és déli országrészek lakosai többségükben a Régiók Pártjára szavaznak majd, míg a többi régió a Nyugat-barát ellenzéki erőkre.

Ugyanakkor megfigyelők szerint viszonylag rossz eredményre számíthat a korábbi miniszterelnök, a most ellenzékben lévő Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párt: míg a politikus a februári elnökválasztáson 45 százalékot szervett Janukovics 49 százalékával szemben, pártja a mostani önkormányzati választásokon egy felmérés szerint csak 12 százalékra számíthat, míg a PR 30 százalékra.

A voksolás tétje a kárpátaljai magyarság szempontjából az, hogy sikerül-e a frakcióalakításhoz elegendő számú képviselőt bejuttatnia a különböző szintű önkormányzatokba, mindenekelőtt a kisebbségi érdekvédelmet tekintve kulcsfontosságú megyei tanácsba.

Az egymással rivalizáló két meghatározó szervezet, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megfelelő számban indított jelölteket mind megyei szinten, mind a magyarok által is lakott járások és települések képviseleti testületeibe. A választók magyar idő szerint vasárnap este 21 óráig adhatják le szavazataikat.

Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében helyi idő szerint 12 órára a választásra jogosultak közel 13 százaléka adta le voksát. Ekkorra több járásban a részvétel megközelítette, Csapon meg is haladta a 20 százalékot. Ungváron, Munkácson és más városokban a szavazóhelyiségek megnyitása után sorok alakultak ki. Ez a viszonylag magas részvétel mellett annak is betudható, hogy a választók öt vagy több listás szavazólapot kapnak, közülük egyesek hossza eléri az egy métert.

Beregszászon az önkormányzati választásokkal párhuzamosan helyi referendumot is tartanak a város történelmi magyar nevének a visszaállításáról. A választók a kérdésről kétnyelvű, ukrán-magyar szavazólapon nyilváníthatnak véleményt. Emiatt a nacionalista Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete vasárnap panaszt nyújtott be a területileg illetékes választási bizottságnak, követelve a szerinte törvénysértő népszavazás megszüntetését. Az ukrajnai helyhatósági választások tisztaságát közel kétezer hazai és mintegy 500 külföldi, közte 19 magyar megfigyelő ellenőrzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását