2024. április 29. - Péter

A Fidesz-KDNP jelöltje tarolt Letenyén

Halmi Béla, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a bíróság jogerős végzése alapján megismételt polgármester-választást szombaton Letenye 4. számú szavazókörében, és az összesített szavazatok alapján is ő kapta a legtöbb voksot - közölte a település jegyzője az előzetes eredményt.
2010. október 30. szombat 23:20 - HírExtra
Baloghné Andel Zsuzsanna elmondta: a helyi választási bizottság döntése értelmében a polgármester-választást csak a 4-es számú szavazókörben kellett megismételni, amit hozzáadtak a négy másik szavazókör változatlanul hagyott eredményéhez.

Halmi Bélára - akit 2006-ban független jelöltként választottak Letenye polgármesterévé - 208-an voksoltak, míg a két független jelölt közül Kuprivecz József 170, Iván Róbert pedig két szavazatot kapott. A másik négy másik szavazókör változatlanul hagyott jegyzőkönyvi eredményét hozzáadva így Halmi Béla 671 szavazattal nyert a választáson; Kuprivecz Józsefre összesen 659-en, Iván Róbertre pedig negyvenen voksoltak.

A jegyző hozzátette; a megismételt választáson 60 százalékos volt a részvételi arány. A 627 választópolgár közül 380-an adták le voksukat, mintegy százzal többen, mint október 3-án.
Valamennyi szavazat érvényes volt, a helyi választási bizottsághoz egy írásbeli kifogást nyújtottak be. A szociális otthon vezetője Rontó Károly - aki november harmadikán független jelöltként indult a választáson, de ezt követően visszalépett - viselkedését kifogásolta.

Rontó Károly a szavazóhelyiség előtt fényképezte a szavazókat, és törvénysértésnek nevezte, hogy a független támogató szolgálattól rendelt autóval szállították az időseket a szavazásra - közölte Baloghné Andel Zsuzsanna jegyző. Hozzátette; a kifogás "nem pontos, érdemben nem is lehet vizsgálni és valószínűleg elutasításra kerül", de erről a helyi választási bizottság fog majd dönteni.

Az október 3-i letenyei polgármester-választás eredményét a Zala Megyei Bíróság azért semmisítette meg, mert a mozgóurnás szavazás során egy szociális intézményben befolyásolták a szavazókat. A bírósági végzés szerint a szociális intézmény gondozónője "a szavazóknak 2-3 alkalommal kifejezetten megmutatta az ujjával az egyik polgármesterjelölt nevét, illetve számos esetben az őrá való szavazásra buzdította a szavazókat", ami közrejátszott az eredmény kialakulásában.

A kifogást akkor a független jelöltként induló Kuprivecz József nyújtotta be, aki mindössze két szavazattal maradt alul az október 3-i önkormányzati választáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását