2024. május 10. - Ármin, Pálma

Bemutatkozott pénteken Quasimodo költőversenye

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában közösen mutatta be pénteken a magyar, olasz és ír képviselet a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőversenyt és annak idei győzteseit, Szálinger Balázst és Kabdebó Tamást.
2010. október 29. péntek 18:07 - HírExtra
A Vers ebédidőben című rendezvényen Szőcs Géza nemcsak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkáraként, hanem elsősorban költőként mutatta be kollegáit. Hangsúlyozta, hogy mindkettőjük művészete túlmutat az olyan hamis felfogásokon, amelyek a kultúrát kizárólag szórakoztatásnak, ideológiák kiszolgáló propagandaeszközének vagy árucikknek tekintik.

Kishore Rao, a szervezet kulturális szektorért felelős főigazgató-helyettese köszöntőjében gratulált a balatonfüredi Quasimodo költőversenynek a költészet népszerűsítésében betöltött szerepéhez. A találkozó nemzetközi hírnevét jelzi, hogy a díjnyertesek az UNESCO által szervezett, a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programjainak keretében mutatkozhattak be.

A Nobel-díjas olasz lírikus nevével fémjelzett költőversenyt 18. alkalommal rendezték meg idén Balatonfüreden. A szeptemberi díjkiosztón a fődíjat a zalai származású, jelenleg Kolozsvárott élő Szálinger Balázs vehette át a Halott porokból mindenféle úrnő című verséért. A nemzetközi költőverseny különdíját pedig az Írországban élő Kabdebó Tamás kapta Róma-amor című verséért.

A két költő díjnyertes művein kívül a közönség Szőcs Géza verseiből hallhatott részleteket a Duna Televízió Versünnep című műsorának feldolgozásában, majd a költemények angolul franciául és olaszul is elhangzottak az UNESCO-nagykövetek tolmácsolásában. Szőcs Géza még 2000-ben nyerte el a füredi költőverseny fődíját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását