2024. március 29. - Auguszta

MOB: jövőre újra megkapják az összes jogosítványt

"A Magyar Olimpiai Bizottság jövőre visszakapja összes jogosítványát" - jelentette be kedden Molnár Zoltán, a szervezet főtitkára a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közös, kétnapos tatai értekezletén.
2010. október 26. kedd 19:27 - HírExtra
"Január elsejétől megszűnik egy utazási iroda. A Magyar Olimpiai Bizottság ugyanezen a néven, de immáron régi jogosítványait visszakapva folytatja a munkáját. 2005-ben az akkori kormányzat gyakorlatilag minden jogkört elvont az olimpiai mozgalomtól, alig dönthettünk valamiben. Ez teljesen megváltozik 2011-től" - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy az új rendszerben a MOB határoz az olimpiai felkészülés támogatásáról, a klubok műhelytámogatásáról, az utánpótlás-nevelésre fordítandó állami forrásokról, a Gerevich-, valamint a Bay Béla-ösztöndíjakról. E két juttatással kapcsolatban a MOB főtitkára közölte: teljesen átszervezik a folyósítás rendszerét, különválasztják a versenyzők és az edzők támogatását, egységessé teszik a struktúrát, azaz többé nem fordulhat elő, hogy az ugyanazon sportágban hasonló eredményeket elért sportolók ösztöndíja között különféle okokból havi többszázezres különbség legyen.

Kiemelte, hogy központi forrásból immáron kizárólag e két formában jutnak majd havi - adómentes - támogatáshoz a versenysport szereplői, azaz megszűnik az a rendszer, hogy az edzők például hat különböző csatornán kaphatnak pénzeket.

Molnár Zoltán hangsúlyozta: a jövő évi támogatások bázisát az idei, immáron 700 millióval megemelt állami támogatás jelenti majd, s az utánpótlásprogramokkal és az ösztöndíjakkal együtt nagyjából 4,5 milliárd forint jut a versenysportra - mindezt pedig a MOB fogja folyósítani.
A sportvezető utalt arra, hogy Orbán Viktor - még nem miniszterelnökként - januári, MOB-ban tett látogatásán hangsúlyozta: stratégiai ágazattá kell emelni a magyar sportot, amihez kormányra kerülés esetén minden támogatást megadnak.

"Mindez éles ellentétben állt azzal a döbbenetes megközelítéssel, amit a korábbi sportvezetés alkalmazott, hogy nem kell tovább nyújtózkodni, a beszűkült magyar sport úgy jó, ahogy van, kicsi, ennyire van igény" - mondta a MOB főtitkára, hozzátéve, az új kormány azonnal visszapótolta az olimpiai felkészüléstől korábban elvont százmilliókat.

A közlemúlttal kapcsolatban Molnár utalt rá: a gyengébb pekingi olimpiai szereplésnek nem csupán az irreálisan alacsony és minden évben drámaian későn folyósított támogatás volt az oka, hanem az edzők nem megfelelő megbecsültsége, a sportegészségügyi háttér elégtelensége, és a borzalmas létesítményhelyzet is.

Szerinte az edzők javadalmazásának rendezése ebben a ciklusban rendeződni látszik, a sportegészségügy felzárkóztatása azonban hosszas folyamat. Mint fogalmazott, "elég bemenni a Sportkórházba, hogy megértsük, miért mondogatjuk azt, csodaszámba megy sportolóink helytállása. Ne kerteljünk: kőkorszaki állapotok uralkodnak az intézményben, elsősorban a folyamatos forrás- és létszámcsökkentés okán."

A létesítményhelyzet javításához szintén sok idő kell, de halogatni nem lehet, hiszen az egyik legfontosabb feladat, hogy a gyerekekkel megszerettessék a sportot, ehhez elengedhetetlen a heti ötórás - nem feltétlenül napi egy - iskolai testnevelésóra bevezetése - mondta Molnár Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását