2024. május 3. - Tímea, Irma

WikiLeaks: nem USA- ellenes

"Nem Amerika-ellenes" a WikiLeaks - jelentette ki Kristinn Hrafnsson, az oknyomozó portál szóvivője hétfőn, miután a múlt hét végén a honlap az iraki háborúval kapcsolatos 400 ezer titkos iratot szivárogtatott ki.
2010. október 25. hétfő 16:31 - HírExtra
Ezek többek között felfedik, hogy az iraki és a szövetséges erők sok esetben megkínozták foglyaikat. Egyes vádak szerint ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozatala a radikális iszlamista propaganda érdekeit szolgálta. A szóvivő hangsúlyozta, a WikiLeaks elkötelezett az amerikai társadalom alapját jelentő értékek, így az alkotmány első kiegészítésében rögzített szólás szabadsága mellett.

Az amerikai politikai és hadi vezetés elítélte az iratok nyilvánosságra hozását, mivel az veszélyeztetheti az amerikai és a szövetséges katonák és civilek életét. A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szerint tavaly júliusban, amikor az afganisztáni háborúról szivárogtattak ki hasonló információkat, Washington ugyanezt hangoztatta, de senkinek nem esett bántódása a megjelent iratok miatt. Assange azt is elmondta, a kényes neveket és helyszíneket eltüntették a jelentésekből, éppen azért, hogy senkit ne sodorjanak veszélybe.

A szombaton közzétett anyag mintegy 109 ezer iraki halálát dokumentálja, közülük 66 ezer polgári személyét. Assange szerint az Iraq Body Count nevű, az iraki halálesetekről szóló értesülések gyűjtésére és feldolgozására alakult független csoport segítségével 15 ezer iraki civil eddig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő, erőszakcselekmények okozta halálát is sikerült feltárni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását