2024. június 2. - Kármen, Anita

Parlamenti nagyüzem - ezt várhatjuk a héten

A lakáshitelesek megsegítéséről és a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás átmeneti felfüggesztéséről is dönthet az Országgyűlés hétfőn, a háromnapos ülés első napján. A jövő évi adótörvények tárgyalása kedden kezdődik.
2010. október 25. hétfő 07:30 - HírExtra
A parlament tervezett napirendje szerint hétfőn zárószavazás lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvényjavaslatokról, amennyiben az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. A kormány előterjesztése szerint a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremtenék annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

Ugyanez vonatkozik arra a két előterjesztésre is, amelyek szerint közös vagyonkezelő alapba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyona. Ha nem fogad el módosító indítványt a Ház, akkor ezekről a javaslatokról is lesz zárószavazás.

Elfogadhatja hétfőn a parlament az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását is, ha a képviselők négyötödös többséggel megszavazzák a házszabálytól eltérést. Az öt kormánypárti képviselő által benyújtott indítvány célja a nehéz helyzetbe került lakáshiteles fogyasztók megsegítése. A javaslat szerint a lakáshiteleseknek egyebek mellett évente egy ingyenes előtörlesztés, és egy ugyancsak ingyenes futamidő-hosszabbítás járna. A javaslat csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízing szerződésekre vonatkozik.

A képviselők ugyancsak hétfőn döntenek a közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról, amelynek lényege, hogy megszüntetnék a kötelező közbeszerzést a jogi szolgáltatásoknál.

A határozathozatalok után a Ház megvitatja az Országos Rádió és Televízió Testület tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, majd lefolytatja a kormányhivatalokról, valamint a területfejlesztésről szóló javaslat részletes vitáját.

Kedden ötórás időkeretben folytatja a parlament a 2011-es adó- és járulékszabályokra vonatkozó előterjesztés általános vitáját. A javaslat tartalmazza, hogy a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kellene adózniuk, tehát a külön adózó jövedelmek - osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanátruházásból származó jövedelem - után is ugyanekkora lenne az adó. A külön adózó jövedelmek esetében továbbra sem kell adóalap-kiegészítéssel, vagyis szuperbruttósítással számolni.

A javaslat már az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezet be, amely az összevont adóalapot csökkenti. A családi kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között.

Szintén kedden kezdődik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat általános vitája. A javaslat szerint a jövő év első napján Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP).

Szerdán több törvényjavaslat általános vitája kezdődik el. Az ügyészségről szóló jogszabálytervezetben a kormány egyebek közt azt indítványozza, hogy az Országgyűlés a jelenlegi hat év helyett kilenc évre válassza meg a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni. A javaslatban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép. (Kovács Tamás legfőbb ügyész december 13-án tölti be 70. életévét.)

Januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára válhat lehetővé, hogy a jogszabályok előkészítése során véleményét, észrevételeit kifejtse a társadalmi részvételről szóló törvény tervezete szerint, amelynek szintén szerdán kezdődik a parlamenti vitája. A javaslat szerint társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek tervezeteit, azok indokolásával együtt. Nem kellene viszont társadalmi egyeztetésre küldeni a fizetési kötelezettségekről, az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, az európai uniós, illetve nemzetközi forrásokból nyújtott támogatásokról, a nemzetközi szerződés kihirdetéséről, valamint a szervezet- és intézményalapításáról szóló jogszabályok tervezeteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását