2024. május 4. - Mónika, Flórián

Franciaország: három olajfinomító cég folytatja a munkát

Franciaország 12 olajfinomítójából háromban a munkafelvétel mellett döntöttek hétfőn a dolgozók, a többi kilencben azonban folytatódik a nyugdíjreform elleni tiltakozásul második hete tartó sztrájk.
2010. október 25. hétfő 19:59 - HírExtra
A megmozdulás az amerikai Exxon-Mobil és a svájci Petroplus csoport olajfinomítójában ért véget, de a termelés a szakszervezetek szerint ténylegesen majd csak a jövő héten indulhat meg ezeken a telepeken.

A Francia Olajipari Unió tájékoztatása szerint az ország 219 olajtárolójából már csak az a kilenc nem működik, amelyek a munkabeszüntetést folytató olajfinomítók területén találhatók, de már azok sincsenek a sztrájkolók blokádja alatt. A többi telepet sikerült a hatóságoknak teljesen felszabadítaniuk. A múlt héten összesen 15 tározót foglaltak el a szakszervezetek.

Az országban a benzinellátás ennek ellenére hétfőn romlott a hétvégi helyzethez képest, miután a mintegy ötezer benzinszállító kamion sofőrjei vasárnap pihenőnapot tartottak. A 12 ezer 500 kút harmadában mutatkoznak jelenleg ellátási gondok, de a kormányzat és az olajipari dolgozók is keddtől gyors javulásra számítanak.

Az energiaszektorban, illetve a vidéki nagyvárosok (Marseille, Toulouse, Nantes, Pau) hulladékszállítóinak sztrájkjában csúcsosodott ki a szakszervezetek tiltakozó megmozdulása Nicolas Sarkozy államfő nyugdíjreformja ellen.

Időközben a nyugdíjkorhatár emelését előíró, vitatott törvény végleges szövegéről hétfőn megegyezett a parlament két házának vegyes bizottsága. A szenátus kedden, a nemzetgyűlés pedig szerdán hagyja azt jóvá. Az államfő várhatóan november 15-én hirdeti ki a törvényt, amelynek rendelkezéseit attól kezdve azonnal bevezetheti a kormány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását