2023. január 29. - Adél

Száz "iszapsérült" autó Devecserben

Eddig több mint száz személyautót gyűjtöttek össze Devecserben a Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának kárfelszámolásán dolgozó szakemberek. Az autók közül néhányat a több méter magas vörösiszap alatt találtak meg.
2010. október 24. vasárnap 17:54 - HírExtra
A többségükben használhatatlanná vált járműveket a Veszprém megyei kisváros vasútállomása melletti területen pakolták le. Többjükön nincs rendszám, a megtalált autók közül sokaknak az ablakai betörtek, a karosszériájuk megrongálódott, de van közöttük olyan is, amelyeknek hiányzik több ajtaja is - látta az MTI tudósítója Devecseren járva vasárnap.

Sok autónak még nincs meg a gazdája, ezért az alvázszám és a motorszám alapján próbálják azonosítani a tulajdonosokat, üzembentartókat. Az MTI tudósítója az elmúlt hetekben több olyan hirdetést is látott az önkormányzati épületek üzenőfalára, villanyoszlopokra ragasztva, amelyen tulajdonosok keresik a három héttel ezelőtti katasztrófa során eltűnt járműveiket a rendszám, a típus és a szín alapján, de függesztettek ki már olyan papírlapot is, amelyen a talált autó gazdáit keresték.

A katasztrófa kárfelszámolását irányító szakemberek elmondása szerint Kolontár és Devecser határában lévő egykori - az iszapömlés miatt megsemmisült - halastóban legalább két gépkocsi van még a több méteres iszap alatt. A két Veszprém megyei települést összekötő út mellett a szántóföldön még mindig ott van az a személyutó, amelyet több kilométernyire sodort el az áradat október 4-én délután, és a tulajdonosok a felázott szántóról még azóta sem tudták kimentetni.

Kolontáron szintén több tucatnyi autó lett használhatatlan, a járművek egy része még a megsemmisítésre váró házak udvarain áll, de egyes garázstulajdonosok elmondása szerint van olyan gépkocsi is, amely úgy sodródott be az áradatkor a garázsukba, hogy nem is tudják, kié lehet.

Többen arról panaszkodtak, hogy lízingelt vagy hitellel terhelt, totálkárossá vált autójuk után fizetniük kell a részleteket, mert a biztosító nem ad kártérítést, de vannak olyanok is, akiket felszólított a hitelező bank, hogy egy összegben fizessék ki a hátramaradt tartozásukat, mert megszűnt a fedezet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását