2024. március 28. - Gedeon, Johanna

CT-vizsgálat autókon?

Eddig csak az orvostudományban játszott fontos szerepet a számítógépes képalkotó tomográfok használata, hamarosan azonban nagy szerkezetek, autók, repülőgépek átvizsgálására is alkalmazható lehet.
2010. október 24. vasárnap 13:06 - HírExtra
Az IIS és az IZFP német kutatóintézetek Európa-szerte egyedülálló tesztcsarnokában, Fürthben a jövőben teljes közlekedési eszközök és nagy alkatrészek, például autók vagy repülőgép-turbinák legkisebb hibái is felderíthetőek lesznek röntgensugarak segítségével.

A kutatók a tárgyakat anélkül világíthatják át, hogy azokat előbb apró darabokra kellene szedniük - mondta el Heinz Gerhäuser, az intézet vezetője.

Az új eljárásból a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedés különböző üzletágai, sőt a logisztikai vállalkozások is profitálhatnak.

A szerkezet alapja egy lineáris részecskegyorsító, amely az orvosok által alkalmazott többdimenziós számítógépes tomográfhoz hasonlóan veti a sugarakat az alkatrészekre, az adatokból aztán egy háromdimenziós kép áll össze. Eddig egy hasonló vizsgálathoz a nagy részeket szét kellett szerelni.

Randolf Hanke, a telephely felelős vezetője elmondta, céljuk, hogy egy-egy autót kevesebb mint egy milliméter oldalhosszúságú kockákra legyenek képesek felbontani.

Az eljárás néhány éven belül elterjedhet. "Szeretnénk olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével a kikötőkben lévő konténereket percek alatt 100 százalékosan átvizsgálhatjuk" - mondta el Hanke.

Ezzel a módszerrel nemcsak a hamisan bejelentett rakományt ismerhetik fel, hanem a drog-, a fegyver- és az embercsempészeket is lebuktathatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását