2024. április 24. - György

Kínában bűnhődhet a norvég diáklány gyilkosa

Hivatalosan nem érkezett Magyarországra jogsegélykérelem a norvég lány feltételezett kínai gyilkosa ügyében - számolt be szombati számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap.
2010. október 16. szombat 09:46 - HírExtra
A 26 éves Zhao Fei kínai fiatalember a gyanú szerint augusztusban egy VII. kerületi diákszálláson megölte 21 éves norvég barátnőjét, majd még aznap elhagyta az országot. Szeptember közepén, áldozata temetésével egyidőben Pekingben a fiatalember feladta magát és őrizetbe vették. A gyanúsítottat múlt héten engedték szabadon Pekingben, mivel bizonyítékok nélkül tovább nem tarthatták fogva.

A Népszabadság pontosan meg nem nevezett információkra hivatkozva azt írta: nemrég a budapesti kínai nagykövetség konzuli osztálya telefaxon értesítette a BRFK-t, hogy rendőri delegáció utazna Budapestre megtekinteni az ügyben keletkezett bizonyítékokat.

A BRFK a Fővárosi Főügyészség, a főügyészség a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását kérte, tekintettel arra, hogy Magyarország és Kína között nincs kölcsönös kiadatási egyezmény, sem bűnügyijogsegély-megállapodás. A hazai törvények szerint ilyenkor az igazságügy-, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész közösen dönt, teljesítik-e a segítséget kérő ország kérését.
A Népszabadság szerint a triumvirátus elvben engedélyezte a kínaiak tájékoztatását, azzal, hogy a kérést szabályos jogsegély formájában küldjék meg az illetékes magyar hatóságnak. Ez azonban eddig nem történt meg - írta a lap.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Magyar Hírlapnak azt mondta: "a magyar rendőrség és ügyészség nem zárkózik el attól, hogy átadja a bizonyítékokat, de egyelőre nem érkezett szabályos megkeresés a kínai hatóságoktól. Amikor jogsegély formájában az igazságügyi szervek ezt megküldik az ügyészségnek, a kínaiak felderítőcsoportja Budapestre utazhat, az ügyészség és a rendőrség azonnal átadja a bizonyítékokat, amelyek alátámaszthatják, hogy Zhao Fei követte el az emberölést".

A Népszabadság felidézte: Peking már a férfi önkéntes feladásakor jelezte, hogy nem adja ki állampolgárát, Kínában folytatják le vele szemben a büntetőeljárást. A lap szerint Magyarország sem ajánlotta fel Kínának a budapesti büntetőeljárás lefolytatását, mivel „hivatalosan nem tudtak arról, hogy a feltételezett elkövető feladta magát Pekingben”. A norvég, és a hírt a norvég médiumok információi alapján pekingi forrásokból is megerősítő magyar sajtó híreit a hatóságok nem tekintik olyan információnak, amelynek alapján intézkedniük kellene - írta a lap, amely szerint amíg a jogászok végre szót értenek egymással, a kínai gyanúsított szabadlábon védekezhet, de hetente jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Népszabadság felidézte azt is, hogy mivel Kínában van halálbüntetés, szabályos jogsegélykérelem esetén is – a hatályos magyar törvények értelmében – Magyarország csak akkor teljesítheti a kínai kérést, ha Kína kötelezi magát: esetleges halálbüntetés esetén az ítéletet nem hajtják végre a gyilkoson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását