2024. május 27. - Hella

Kolontár: minden készen áll a lakók visszatéréséhez

Minden készen áll ahhoz, hogy péntek déltől visszatérhessenek otthonukba azok a kolontári lakosok, akik majd egy hete kényszerültek elhagyni házukat az ajkai zagytározóból kiömlött vörösiszap okozta katasztrófa miatt - Dobson Tibor kármentesítési szóvivő péntek reggel az MTI-nek.
2010. október 15. péntek 09:52 - HírExtra
Az ezredes közlése szerint a lakosokat visszaszállító autóbuszok délben indulnak az ajkai sportcsarnok elől. Az átmeneti szálláson mintegy 30 kolontári lakost látott péntek reggel az MTI tudósítója, számukra tisztítószereket és tartós élelmiszert osztottak.

Többen azt tudakolták a kármentesítési szóvivőtől, hogy megkezdődött-e már az épületek bontása, milyen a levegő minősége a településen a vörösiszap miatt. Attól tartanak, hogy egészségkárosodást szenvedhetnek.

Dobson Tibor elmondta: a szakértők folyamatosan mérik a levegő és a talaj szennyezettségét, semmi nem veszélyezteti a visszaköltözést.

Hozzátette: attól, hogy a lakók hazatérhetnek, a veszélyhelyzeti minősítés fennmarad.

Kolontár kiürítéséről múlt szombat hajnalban döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság. A település 715 lakosa három óra alatt elhagyta a veszprémi falut, a területet pedig a rendőrség lezárta.

A múlt hétfői iszapömlés miatt kilenc helybéli vesztette életét, sokan megsérültek a lúgos anyagtól, többük állapota még mindig súlyos. A vörösiszap 35 házat öntött el, valamennyi lakhatatlanná vált. Egy újabb gátszakadás elleni védekezés miatt gátat építettek, és a korábban elöntött településrészt lebontják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását