2024. május 12. - Pongrác

Kerékpártárolót adtak át a fővárosban

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter az autómentes nap alkalmából pénteken átadta Budapest első olyan kerekpárparkolóját, amely korábban az úttest részét képezte.
2007. szeptember 21. péntek 14:14 - Hírextra

Fodor Gábor sajtótájékoztatóján emlékeztetett a liberális politikusok korábbi demonstratív közös biciklizésére, ahol először hozták nyilvánosságra ennek a konkrét lépésnek a szándékát.
Ismertette, hogy az irányítása alatt álló minisztérium épületén belül ezt megelőzően már hoztak létre autóparkoló helyén bicikliparkolót, ám ez az első alkalom, amikor közterületen lévő helyen létesítették azt.


A miniszter hangsúlyozta: szimbolikusnak szánták ezt a cselekedetet, melynek során nem a gyalogosoktól, hanem az autósoktól vettek el területet az I. kerületben, a Fő utcában a kétkerekű járművek számára.

A környezetvédelmi tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy más minisztériumok és közintézmények is átveszik példájukat, majd hozzátette: az autómentes nap keretében szombaton mobil légszennyezettség-mérőállomást állítanak fel a Liszt Ferenc téren, amelyet pénteken a minisztérium épülete előtt üzemeltek be.

A Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht. által kifejlesztett szerkezet összehasonlítja a hétköznapi és a hétvégi légszennyezettségi adatokat, amellyel a miniszter elmondása szerint azt szeretnék bebizonyítani, hogy a kisebb autó- és nagyobb kerékpárforgalmú napokon jelentősen javul a levegő minősége.

Fodor Gábor megemlítette, hogy a szeptember 24-28. között a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal közösen megrendezett közúti környezetvédelmi akció során Győrben, Debrecenben és Szegeden szakemberek tartanak tanácsadó előadásokat autósok számára többek között a károsanyag kibocsátásról.

Újságírói kérdésre beszélt arról is, hogy a dugódíj bevezetését társadalmi vitának kell megelőznie, amire véleménye szerint több évet kell szánni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását