2024. április 27. - Zita

Megismételt választás: két időpont

Két időpontban, október 17-én és október 30-án tartják meg a megismételt polgármester-, illetve képviselő-választásokat Ópályiban, Máriapócson és Nyíregyházán.
2010. október 14. csütörtök 16:44 - HírExtra
Máriapócson most vasárnap tartják a voksolást, míg a másik két szabolcsi településen október utolsó szombatja lesz a szavazás időpontja - ismertette a megyei főjegyző.

Fazekas János kitért arra, hogy Gégényben még nincs időpontja a megismételt polgármester-választásnak. A választási bizottság ugyanis megsemmisítette a Kisvárdához közeli község választási eredményét, mivel az egyik jelöltnek három éven belül rendőrségi szolgálati viszonya volt.

A jelölt nevét törölték a szavazólapról, s az ezzel kapcsolatos fellebbezést pedig elutasította a területi választási bizottság (tvb) - tette hozzá Fazekas János. A tvb határozata ellen a jelölt a bíróságon kérhet jogorvoslatot, a benyújtási határidő szombat délután. A voksolásról így később dönt a bizottság.

Máriapócson az október 3-án megtartott polgármester- és a képviselő-választás megismétléséről döntöttek, miután az egyik szavazókörben negyven percre felfüggesztette a voksolást a szavazatszámláló bizottság.

Az október 30-i, egyik lehetséges választási időpont túl közel van a mindenszentek ünnepéhez, amikor a kegyhely miatt sokan látogatnak el a városba - mondta Kiss Béla, a település jegyzője az MTI-nek. Ezért döntött úgy a helyi választási bizottság, hogy október 17-re írja ki a szavazást - tette hozzá.

Ópályiban megismételt képviselő-választást tartanak október 30-án. Gergely Lajos, a település megbízott jegyzője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy új képviselőjelöltek nem állíthatók, visszalépés viszont előfordulhat.

A csaknem háromezer lelkes településen a választást azért kell megismételni, mert az egyik szavazókörben egy névsort tartalmazó cédulát osztogattak, amelyen felsorolták, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, a kormánypártok egy képviselőjére, továbbá az MSZP egy képviselőjelöltjére, valamint négy független jelöltre voksoljanak a választók. A megyei területi választási bizottság határozatában - megváltoztatva a helyi választási bizottság döntését - csak a képviselő-választás megismétlését írta elő.

Nyíregyházán a cigány kisebbségi önkormányzati választást kell újból megtartani, mivel a Lungo Drom jelöltje úgy került fel a szavazólapra, hogy nem szerepelt a kisebbségi választói névjegyzékben. A több mint hatszáz választó - akik a cigány kisebbségi névjegyzékben regisztrálva vannak - névre szóló értesítést kap.

Nyírteleken szavazategyenlőség miatt lett érvénytelen a polgármester-választás, ezért itt időközi választást kell tartani. Kóder László, a nyírségi kisváros jegyzője közölte: az új választás időpontját harminc napon belül tűzi ki a helyi választási bizottság, a szavazást négy hónapon belül kell lebonyolítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását