2024. április 25. - Márk

Tarlós átvette a megbízólevelét

Átvette megbízólevelét Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés október 3-án megválasztott tagjai Városháza dísztermében kedd reggel.
2010. október 12. kedd 09:24 - HírExtra
A Fővárosi Közgyűlés 33 tagját fővárosi listán választották meg a budapestiek, a főpolgármesterre pedig közvetlenül szavaztak. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elnöke, Cserny Ákos adta át a főpolgármesternek és a képviselőknek a megbízólevelüket, a képviselők pedig a közgyűlés pénteki alakuló ülésén teszik le az esküjüket.

Miután az FVB megállapította, hogy az egyes jelölőszervezetek listáiról kik szereztek mandátumot, három szocialista képviselő és egy jobbikos lemondott fővárosi képviselői mandátumáról. Az ő helyükre a jelölőszervezetük jelentheti be, kinek kéri kiadni a mandátumot, de ezek az eljárások még nem fejeződtek be jogerősen. A lemondott képviselők helyére lépők, illetve azok, akik a keddi ünnepségen nem tudtak megjelenni (Jávor Benedek, Németh Szilárd és Tüttő Kata), megbízólevelüket később veszik át.

Cserny Ákos, az FVB elnöke ünnepi beszédében gratulált a megszerzett képviselői mandátumokhoz és felhívta a figyelmet arra, hogy a mandátum felelősséget ró minden képviselőre, hiszen Budapest életét, sorsát befolyásoló döntéseket fognak hozni. Az FVB elnöke hangsúlyozta: a Fővárosi Közgyűlésben folyó munka kihatással van az egész országra, és akár az ország nemzetközi megítélésére is.

Az FVB elnöke eredményes, sikeres munkát kívánt Tarlós István főpolgármesternek és a képviselőknek.

Cserny Ákos ugyanakkor jelezte: az FVB tapasztalatai alapján szükséges a jelöltajánlási rendszer átalakítása a visszaélések kiszűrése érdekében. Mint mondta, a főpolgármesterré váláshoz a korábbinál négyszer több ajánlószelvény összegyűjtése volt szükséges, és az ajánlásokat formai és tartalmi szempontból a korábbi három helyett két nap alatt kellett ellenőrizni. Az FVB és a Fővárosi Választási Iroda hat nap alatt kétszázezer ajánlást vizsgált meg emberfeletti, áldozatos munkával.

Megjegyezte ugyanakkor: azzal hogy a jogalkotó a kampánycsendet csak a választás napjára korlátozta, szinte alig került a választási bizottság asztalára kampánycsendsértéssel kapcsolatos ügy, így - mint fogalmazott - az érdemben nem szankcionálható ügyek nem terhelték feleslegesen a bizottságot, mint jogalkalmazót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását