2024. április 29. - Péter

Afganisztán: titkos konzultációkat folytatnak a tálibokkal

Az afgán elnök megerősítette, hogy kormánya bizonyos idő óta titkos tárgyalásokat folytat a rendszer ellen küzdő, radikális iszlám tálibokkal.
2010. október 11. hétfő 08:35 - HírExtra
Hamid Karzai a CNN amerikai hírtelevíziónak adott és helyi idő szerint már vasárnap előzetesen ismertté vált interjújában egyértelműen megerősítette a The Washington Post értesülését azzal kapcsolatban, hogy a magas rangú titkos egyeztetések már meghatározott idő óta zajlanak. Az interjúban az afgán államfő azt állította, hogy nem rendszeres, a tálibokkal hivatalosan kialakított kapcsolatokról volt szó, hanem - mint fogalmazott - inkább nem hivatalos, személyes kapcsolatfelvételről.

Az amerikai napilap az elmúlt héten közelebbről meg nem nevezett afgán, illetve arab forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az afgán kormány és a tálibok között titkos béketárgyalások zajlanak.

Karzai emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Kabulban megtartotta első ülését az úgynevezett békedzsirga, amelynek feladata a tálibokkal és más afgán felkelő csoportokkal való megbékélés és kapcsolatteremtés előmozdítása, továbbá a háború lezárása. Ezzel összefüggésben annak a reménynek adott hangot, hogy a tárgyalások - immár hivatalos keretek között - folytatódnak.

Az elnök megbékélési tervét a nemzetközi közösség is támogatja. Karzai a legutóbb Londonban tartott nemzetközi konferencián megbékélést sürgetett azokkal a tálibokkal, akik lemondanak az erőszakról, és a felkelést nem elsősorban ideológiai, hanem pénzügyi okokból támogatták. Karzai szerint csakis olyan tálibokról lehet szó, akik vállalják a társadalomba való visszailleszkedést, nem tartanak fenn semmifajta kapcsolatot a nemzetközi terrorcsoportokkal és elfogadják az afgán alkotmányt.

A tálibok mindeddig nem erősítették meg a tárgyalások hírét. Korábban mindenfajta kapcsolatfelvételt ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a NATO vonja ki katonáit Afganisztánból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását