2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány kérése

A kormányfő arra kér minden magyar európai parlamenti képviselőt, hogy támogassa a magyar kormány törekvéseit a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) liberalizációs javaslatával szemben - közölte a kormányszóvivői iroda kedden.
2008. július 29. kedd 19:19 - Hírextra
"Gyurcsány Ferenc a magyar nemzeti érdekek védelmében arra kéri hazánk valamennyi európai parlamenti képviselőjét, illetve a pártokat, hogy európai pártcsaládjaikon keresztül támogassák a magyar kormányzat törekvéseit a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) liberalizációs javaslatával szemben" - áll a közleményben.

Mint írták, a kormány jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatójának tervezetét, amely a mezőgazdasági vámok és támogatások, valamint az ipari termékekre vonatkozó vámok leépítéséről rendelkezik.

A kormány a leghatározottabban kiáll a hazai agár- és ipari termelők érdekei védelmében, és csakis olyan megállapodást tart elfogadhatónak, amely képes a magyar termelők versenyképességét és biztonságát szavatolni a nemzetközi piacokon is, és amely kiegyensúlyozott az előnyök és a hátrányok vonatkozásában - tartalmazza a közlemény.

A kormányszóvivői iroda előző napi tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő nyári szabadságát megszakítva hétfőn telefonon egyeztetett az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval, valamint Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szintén telefonon konzultált Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztossal, és tájékoztatta őt a magyar álláspontról.

A magyar kormány levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben leszögezte: amennyiben a jelenlegi javaslatban nem történnek jelentős változások, nem lesz más lehetősége, mint elutasítani a végső javaslatot. A miniszterelnöki levél arra kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy sürgősen vizsgálja felül a Bizottság tárgyalási álláspontját a WTO-val folytatott tárgyalások során, és igazítsa azt a tagállamok érdekeihez.

A magyar kormány véleménye szerint a jelenlegi javaslatoknak megfelelő kötelezettségek vállalása - az Európai Bizottság elemzése szerint - mintegy negyedével csökkentené az európai agrárjövedelmeket, a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorokban pedig közel félmillió európai álláshelyet sodorna veszélybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását