2024. május 19. - Ivó, Milán

Szabálytalanság miatt eltüntették az eredményeket

Megsemmisítették a vajszlói polgármester-választás eredményét.
2010. október 8. péntek 07:28 - HírExtra
Szabálytalanságok miatt megsemmisítette Vajszló polgármester-választásának eredményét a baranyai területi választási bizottság csütörtökön, egy sásdi körzettel kapcsolatos kifogást azonban elutasított annak ellenére, hogy ott a szavazatszámlálásban jogosulatlanok is részt vettek.

A vajszlói választással kapcsolatban a helyi jegyző tett bejelentést, miután kiderült, hogy a voksoláskor számos esetben nem vizsgálták a szavazók személyazonosságát, lakcímét, s előfordult, az is, hogy nem adtak borítékot a szavazólapokhoz.

Mivel a polgármester-választás győztese egyetlen szavazattal nyert, a területi választási bizottság úgy ítélte meg, hogy e mulasztások befolyásolhatták a végeredményt.
Emellett Sásd 3. számú körzetének kislistás szavazása kapcsán is érkezett beadvány a területi választási bizottsághoz.

A körzet szavazatszámláló bizottságának tagjai háromszor számolták át a szavazatokat, ebből az első és a harmadik számlálás hozott azonos eredményt, ők azonban ragaszkodtak a jogszabályokhoz, miszerint két egymást követő számolás eredményének kell egyeznie.
Csakhogy az idő már hajnali fél három felé járt, a bizottság tagjai elfáradtak, nem volt türelmük a munkát újra elvégezni, ezért a voksokat bevitték a polgármesteri hivatalba, és a számlálást az erre jogosulatlan hivatali dolgozókra bízták. A kapott eredmény megegyezett az első és a harmadik összesítésével.

A területi választási bizottság úgy ítélte meg: bár az eljárás jogszabályt sértett, bizonyítható volt, hogy ugyanazok a szavazatok kerültek be a hivatalba, mint amelyeket a választók a szavazókörben leadtak, így az eset nem befolyásolta a választás eredményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását