2024. május 5. - Györgyi

Csaka válságkezelésre kell koncentrálni

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) fő feladata a Bajnai-kormány alatt szinte kizárólag a válságkezelés központi koordinációja - mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. április 23. csütörtök 13:41 - HírExtra
"Speciális feladatunk van a következő egy évben, hiszen a kormány egy nagyon egyértelmű időszakra, egy évre, és egy nagyon egyértelmű feladatra vállalkozott, ez pedig a gazdasági válság hatásainak kezelése" - fogalmazott, megjegyezve, hogy ezért nem is kormány-, hanem válságkezelő programot alkottak.

Molnár Csaba hozzátette: szakértői karakterű válságkezelő kormányzást fognak megvalósítani a következő egy évben, és mindez speciális feladatokat támaszt a minisztériummal szemben.

Mint mondta, ezért hoznak létre "profiltisztítással" egy hatékony kancelláriát, így minden, a válságkezeléstől idegen feladat kikerül a MeH szervezeti kereteiből.

Közölte, hogy a kutatás és a fejlesztés, a technológiai innováció, a tudománypolitika elsősorban a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladatai közé tartozik a jövőben. Megjegyezte, dolgoznak azon, hogy a miniszterelnök közvetlen rálátását biztosító tanács legyen az, amely meghozza az ezzel kapcsolatos politikai döntéseket.
A kancelláriaminiszter elmondta, hogy az Új rend és szabadság programját az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyeli, míg a nemzeti, etnikai kisebbségekkel, a nemzetpolitikával, a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyeket Kiss Péter tárca nélküli miniszter koordinálja.

Molnár Csaba a MeH fő feladatai közzé sorolta, a stratégiai feladatképzést, a kormány munkájának stratégiai koordinálását és irányítását. "Nagyon kegyetlen szigorúsággal fogjuk betartani a határidőket" a minisztériumokkal - fűzte hozzá.


A politikus közölte, a kormányzatban kevesebb politikai vezető lesz, akik kevesebbet fognak keresni. Hozzátette: a válságkezelő kormányban a korábbi 23 helyett 21 államtitkár lesz, a MeH-ben hét helyett hat államtitkár dolgozik.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a szakállamtitkárok kinevezésének még nincsen vége.
A miniszter utalt arra, hogy 15 százalékkal csökken a miniszterek illetménye, illetve az államtitkároké is. Ugyancsak csökken a miniszterek, államtitkárok külföldi napidíja. Megjegyezte, a kancelláriaminiszter közvetlen munkatársainak száma 30 százalékkal csökkent.

Kitért arra, hogy megszüntetik a szakmapolitikai szakállamtitkárságot, mivel nincsen szükség külön szervezeti egységet erre fenntartani, ezért ezeket a feladatokat a jogi és a közigazgatási államtitkár irányítja majd.

Molnár Csaba beszámolt arról, hogy a kormánykabinet a jövőben válságkezelő kabinetté válik, minden keddi ülésen a válságkezelő döntések előkészítésével, a végrehajtás ellenőrzésével külön napirend keretében foglalkoznak. Elmondta, hogy ennek a munkának a támogatására egy válságkezelő programiroda jön létre kormánybiztos irányításával, ezt a posztot Hegedüs Dóra szakállamtitkár tölti be.

Hozzátette: a kormány következő ülésén tárgyalja a válságkezelő terv végleges formáját.
A miniszter azt mondta, úgy számolnak, hogy közel két tucatnyi törvény módosítása történik meg a parlamentben, ezért azt javasolják, hogy az Országgyűlés június végig ülésezzen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását