2024. március 29. - Auguszta

Nyomoznak a Jobbik "Kubatov-listája" ügyében

Ismeretlen tettes ellen nyomoz személyes adatattal visszaélés gyanújával a BRFK. Az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelentést tett az önkormányzati választások előtt egy választópolgárok személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt.
2010. október 8. péntek 11:23 - HírExtra
feljelentés előzménye, hogy az OVB-nél egy magánszemély egy jobbikos adatbázis miatt bejelentést tett, a napokban pedig a Hírszerző című portál már a Jobbik "Kubatov-listájáról" írt.

Bordás Vilmos, az OVB elnöke szerdán este az MTI érdeklődésére elmondta: a testület több száz választópolgár személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt tett feljelentést, ugyanis egy állampolgártól beadványt kaptak, amely szerint az egyik fővárosi választókerületben 500-600 lakos személyes adatai szerepelnek egy adatbázisban.

A beadványozó említette azt is, hogy ez "egy jobbikos nyilvántartás". Ugyanakkor a nyilvántartásból ez korántsem volt egyértelmű, ezért az OVB ismeretlen tettes ellen tett feljelentést - fűzte hozzá a bizottság elnöke, aki szerint egy képviselőjelöltet is megneveztek, aki az ügyben érintett lehet.

Csütörtök reggel a Hírszerző című portál Itt a a Jobbik "Kubatov-listája" címmel arról írt: 1700 huszadik kerületi Jobbik-szimpatizáns nevét lakcímét személyi számát tartalmazó adatbázis jutott a birtokukba. A lista táblázatos formában, ABC sorrendben, szavazókerületi lebontásban rögzíti azoknak a szavazóknak az adatait, akik a Jobbiknak adták kopogtatócédulájukat.

"Úgy tűnik, nem csak a pesterzsébeti Jobbik-szavazókat gyűjtötték össze egy táblázatba: +Több budapesti kerületből hozzájutottam ilyen adatbázisokhoz (VIII. kerület, XI. kerület)+ – írja olvasónk, aki beszámolója szerint átadta a rendőrségnek mindkét dokumentumot és a hatóságnak részletesen el is mesélte, hogy jutott hozzájuk" - tartalmazza a Hírszerző cikke.

Harsányi László, a XX. kerületi Jobbik elnöke "csodálkozott" a lista hallatán, és a Hírszerzőnek arról beszélt, hogy a tagokról és a szimpatizánsokról van listájuk, de az mindössze 400 nevet tartalmaz. "Ők azok, akik regisztráltak nálunk, segítik a munkánkat, mindannyian hozzájárultak az adataik rögzítéséhez. Igaz, mi csak nevet, lakcímet és telefonszámot kértünk, személyi számot nem" - mondta akkor a pesterzsébeti jobbikos elnök, aki annyit elismert, hogy a
kopogtatócédulák gyűjtése közben nem tudják egyesével ellenőrizni aktivistáikat, hogy azok ne tudják kiírni az ajánló szelvényen található adatokat, de hozzátette: "Nem feltételezem egyik segítőnkről sem, hogy visszaélt az adatokkal" - olvasható a portálon.

Harsányi László egyébként a Hírszerző érdeklődésére megjegyezte, hogy voltak aktivisták, akik a Jobbik nevében gyűjtöttek, de más pártoknak adták le a kopogtatókat, és olyan is, aki "azért épült be hozzájuk, hogy szétzúzza őket".

Az eset kapcsán csütörtökön Novák Előd, a Jobbik alelnöke az MTI érdeklődésére azt hangsúlyozta: szemben a Fidesszel, "ahol központilag bátorítják" a választók személyes adatainak összegyűjtését, a Jobbikban nemhogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos a listázás. Továbbá fontos különbség az is a két párt között, hogy ha ez mégis megtörtént, az ügy náluk nem marad következmény nélkül - jelentette ki.

A Jobbik alelnöke akkor elmondta: a párt XX. kerületi szervezetének vezetői információi szerint nem tudnak választói adatbázisról, és "ötletük sincs", hogy az kitől származhat. Vizsgálják a listát és várják a nyomozás eredményét.
Novák Előd ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy megítélése szerint a kifogásolt lajstrom "a Kubatov-listákhoz képest legfeljebb kivonat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását