2024. április 27. - Zita

Maffiaellenes áruház nyílt meg

Maffiaellenes áruház nyílt Palermóban: kizárólag olyan kereskedők termékekeit kínálják megvételre, akik fellázadtak a maffia ellen és nem hajlandók védelmi pénzt fizetni a Cosa Nostrának.
2008. március 5. szerda 09:03 - Hírextra

Kétszáznegyvenegy kereskedő csatlakozott az Addio Pizzo (Isten veled, védelmi pénz) bizottsághoz, amely az áruházat megnyitotta Palermo központjában.

"Aki nálunk vásárol, annak tudnia kell, hogy azzal semmiképpen sem támogatja közvetve a Cosa Nostrát. Itt az ideje, hogy fogyasztói mozgalmat hozzunk létre, amely nem akarja többé támogatni a maffiát" - idézte kedden a La Repubblica című római napilap a 29 éves Fabio Messina kerekedőt, a projekt kezdeményezőjét, amelynek jelszava: "változtasd meg fogyasztási szokásaidat a maffia rovására".

A Confesercenti, az olasz kis-és középvállalkozások szövetsége legújabb adatai szerint Palermóban csaknem valamennyi eladó vagy kereskedő "védőpénzt" fizet a maffiának. A szövetkezet a november elején letartóztatott Salvatore és Sandro Lo Piccolo maffiavezérek feljegyzéseire hivatkozott, amelyben vállalkozók, kereskedők és "szabadúszók" százai szerepelnek, akik havonta rendszeresen fizettek védelmi pénzt a Cosa Nostra zsarolóinak.

Az első "Védőpénz Nélküli Áruház" áruválasztékában a fából és kerámiából készült tárgyak mellett élelmiszerek is találhatók, mint például tészta és bor. A fiatal kereskedő, Fabio Messina kijelentette, remélik, hogy az elgondolást Olaszország más vidékeire is exportálhatják és számos hasonló üzlet nyílik meg az ország különböző részein.

Palermóban már folyik a Addio Pizzo harca. A száznál több kereskedőből álló egyesület 2006-ban nyíltan kijelentette, hogy nem fizet többé védőpénzt a maffia klánjainak. A média adatai szerint Olaszországban mintegy 160 ezer vállakozást zsarol a maffia és csak Szicíliában mintegy ötvenezer cég fizet védőpénzeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását