2024. május 3. - Tímea, Irma

Tudományos konferencia az állatparkban

Cápákkal és komodói varánuszokkal kapcsolatos kutatásokba kezd egy írországi egyetem partnerségével a Nyíregyházi Állatpark.
2010. október 7. csütörtök 12:34 - HírExtra
A tengeri ragadozók szűznemzésének lehetőségét és az Indonéziában őshonos komodói varánuszok túlélési esélyeit vizsgáló tudományos programokról van szó - közölte Gajdos László igazgató az MTI-vel.

Nyíregyháza látványosságába februárban érkezett a jakartai állatkertből egy varánuszpár. A két példány tudományos céllal került a nyírségi városba: a szakemberek azt vizsgálják, hogyan lehet zárt térben szaporítani az állatokat, siker estén pedig az itt született utódokat visszatelepítik Komodó szigetére.

Gajdos László elmondta, hogy a program csak egyike a parkban zajló szakmai projekteknek. A jövő héten a szabolcsi megyeszékhelyen tartanak konferenciát a magyarországi állatkertek mintegy száz szakemberének részvételével, akik nemcsak az intézmény új fejlesztéseivel és eredményeivel, hanem az itt folyó tréningekkel egyaránt megismerkedhetnek.

A gondozók ugyanis sajátos kapcsolatban vannak az állatokkal: többségük közel engedi magához az embereket, így altatás nélkül lehet elvégezni például az elefántok ápolását, vagy a vérvételt és az injekció beadását.

Az igazgató hozzátette, hogy szakmai munkája elismeréseként az állatpark felvételt nyert az Európai Akváriumok Szövetségébe.

Az ország legnagyobb, ötezer állatot számláló gyűjteményével büszkélkedő sóstógyógyfürdői állatpark egyébként a napokban érte el a 470 ezres látogatószámot. A válság ellenére tapasztalt növekedés a remények szerint tovább folytatódik, és akár még idén elérhető lesz a félmilliós látogatószám.

Az állatok világnapja alkalmából október 9-én és 10-én a parkba látogatók 50 százalékos kedvezménnyel válthatják meg belépőiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását