2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem adottak a biztonságos otthonszülés feltételei

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős államtitkársága szerint bár az anya joga eldönteni, hol akar szülni, de az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei ma nem adottak Magyarországon.
2010. október 7. csütörtök 07:56 - HírExtra
A tárca szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években és akadályozhatják az esetleges szövődmények elhárítását az ellátási nehézségek is.

Az államtitkárság azt kérte, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.
Hozzátették: az államtitkárság jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán.

A Napvilág Születésház szerdán demonstrációt tartott az államtitkárság Arany János utcai épülete előtt, amelyen az otthonszülés szabályozatlanságára és a Geréb Ágnessel történtekre hívták fel a figyelmet mintegy félszázan.

A szülész-nőgyógyászt szerdán vette őrizetbe a rendőrség, miután komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni.

Korábban Geréb Ágnest, az otthonszülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását