2024. május 16. - Mózes, Botond

Afganisztán: megkezdte munkáját a békedzsirga

Hamid Karzai afgán államfő csütörtökön hivatalosan megnyitotta a "békedzsirga" első ülését, amelynek feladata a tálibokkal és más afgán felkelőcsoportokkal való megbékélés és kapcsolatteremtés keresése, illetve a háború lezárása.
2010. október 7. csütörtök 11:37 - HírExtra
A tanácskozás a kabuli elnöki palotában zajlik nagy biztonsági intézkedések közepette, az afganisztáni háború kitörésének kilencedik évfordulóján. A hetvenfős nagytanács munkájában háborús hadurak, kormánytagok és nők is részt vesznek. Megnyitóbeszédében Karzai hangoztatta: az afgán nép nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az újonnan létrejött fórum megtalálja az utat a békéhez és a stabilitáshoz.

Mint mondta, Afganisztánban "minden tartomány, minden körzet és minden falu" azt várja a tanácskozástól, hogy erőfeszítései révén beköszöntsön a béke az országban. Ismét tárgyalóasztalhoz szólította a tálibokat: azt üzente a lázadóknak, hogy úgy tekintsenek a békedzsirga megalakulására mint a fegyverletétel és a kormányhoz való csatlakozás lehetőségére.

A kabuli kormány és a felkelők között növekszik a kapcsolatfelvételek száma, de egyelőre nincs hivatalos tárgyalás a felek között, legalábbis így mondják Kabulban. A tálibok viszont határozottan cáfolják, hogy lennének ilyen érintkezések köztük, mondván, hogy Karzai az Egyesült Államok "bábja", s addig nem fognak tárgyalni kormányával a békéről, amíg amerikai, illetve NATO-csapatok állomásoznak az országban.

A szövetséges erők csütörtökön bejelentették, hogy az afganisztáni Tahár tartományban egy légicsapás és egy rajtaütés során megöltek nyolc tálib fegyverest, közöttük egy lázadóvezért, Maulavi Dzsavadullahot, aki az afgán biztonsági erők elleni támadásokat, pokolgépes merényleteket és emberrablásokat irányított.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását