2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bush bírálta a kongresszust

A Kongresszus elvesztegette az időt és fölösleges kiadásokat tervezett a költségvetésbe - jelentette ki George Bush amerikai elnök szokásos évzáró sajtótájékoztatóján, helyi idő szerint csütörtökön.
2007. december 21. péntek 12:08 - Hírextra
Noha az újságírókat elsősorban a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA felvételeinek megsemmisítése kapcsán a Fehér Ház érintettsége érdekelte, erre azonban kitérő választ adott Bush. Az elnök egyébként pénteken Camp Davidben megkezdi a karácsonyi ünnepeket, majd a jövő héten crawfordi birtokára megy Texasba, január második hetében pedig közel-keleti körutat tesz.A konzervatív elnök utolsó előtti évzáró sajtótájékoztatóján élesen bírálta az ellenzéki, demokrata többségű Kongresszust, miután az 550 milliárd dolláros költségvetésbe 9800 olyan fejezetet illesztett, amely szerinte fölösleges pénzkidobás lesz. Az elnök nem titkolta, hogy szakértőivel áttekinti annak lehetőségét, miként lehet megakadályozni e tételek hatályba léptetését.

Megfigyelők szerint aligha lesz módja a republikánus elnöknek megvétózni ezeket a passzusokat. Bush felelőtlennek nevezte a törvényhozókat, mert a karácsony előtti utolsó napokra hagyták a fontos pénzügyi törvények elfogadását, ezzel akadályozva a kormány zökkenőmentes működését.

Az adótörvényről szólva kívánatosnak nevezte, hogy az adók a jövőben se emelkedjenek, majd megköszönte az újabb háborús büdzsé támogatását. A gazdasági kérdések közül a legfontosabbnak az ingatlanpiac összeomlása miatt esetlegesen bekövetkező recesszió megelőzését illetve megakadályozását tartotta.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt következetes politikusnak titulálva, George Bush nem lepődött meg azon, hogy a Time magazin az év emberének választotta a Kreml urát. Ám hozzátette: "várjuk meg, mi lesz 10 év múlva e következetességnek az eredménye."

Nancy Pelosi házelnök azonnal reagált a törvényhozást ért kritikákra. Reményét fejezte ki, hogy az elnök jövőre nem gátolja a Kongresszust az ország ügyeit előrevivő intézkedések megvalósításában.

Az elnöknek szegezett első újságírói kérdés a mindenkit izgató CIA-botrányra vonatkozott, amelyre szűkszavú felelet adott. A vallatásokat rögzítő felvételek megsemmisítéséről George Bush csak a botrány kirobbanásakor értesült a CIA vezetőjétől, Mike Haydentől. A Fehér Ház érintettségét firtató kérdést azzal ütötte el, hogy az igazságügyi tárca által megkezdett vizsgálat lezártáig semmit nem hajlandó mondani a történtekről.

A botrányt kirobbantó New York Times és szakértői szerint a több száz órás felvételek megsemmisítése nem lehetett véletlen, mert a vízbefojtásos technikák a nemzetközi normák szerint kínzásnak minősülnek.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását