2024. április 29. - Péter

Újabb szobrászati tárlat lesz Pécsett

A kortárs horvát szobrászat három évtizedét átfogó kiállítást láthat szerdától a hónap végéig a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban a közönség.
2010. október 6. szerda 10:32 - HírExtra
Egy Európát járó vándorkiállításról van szó, amelyen tizenhét horvát művész három-három alkotását mutatjuk be. Egytől-egyig elismert szobrászok, többségüket külföldön is ismerik - mondta Üveges Attila, a tárlatot a horvát konzulátussal és a horvát kulturális tárcával közösen szervező Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. munkatársa az MTI-nek.

A Pécsett bemutatkozó művészek (Petar Barisic, Marina Bauer, Perusko Bogdanic, Slavomir Drinkovic, Vladimir Gasparic Gapa, Kazimir Hraste, Ljubo de Karina, Alem Korkut, Kuzma Kovacic, Sinisa Majkus, Bozica Matasic, Damir Matausic, Matko Mijic, Dalibor Stosic, Mirko Zrinscak, valamint az idősebb generációt képviselő Ivan Kozaric és Marija Ujevic Galetovic) többsége a zágrábi Képzőművészeti Akadémián kezdte pályafutását.

A művek témakörei a klasszikus portréktól az absztrakt formákig terjednek, az alkotók fémet, üveget, fát egyaránt használtak. A tárlat, amelyet esztétikai alapon állítottak össze, átfogó képet ad a horvát szobrászat élénk életéről. Az 51 alkotást eddig többek között Bécsben, Berlinben, Pozsonyban, Zágrábban és Triesztben állították ki. A kiállítást Bozo Biskupic horvát kulturális miniszter nyitotta meg kedden.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását