2024. április 28. - Valéria

Az esélyegyenlőség biztosítva van

Az AEGON Biztosító Európai Üzemi Tanácsa ülésének megrendezésére első ízben 2008. január 23-24-én került sor, Budapesten. Az Üzemi Tanács napirendjén igen előkelő helyet foglal el az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség kérdése, ezért is kérték fel dr. Gu
2008. január 24. csütörtök 18:40 - Hírextra
"A női esélyegyenlőség kérdése: globális" - kezdte bevezetőjében a képviselőasszony, utalva ezzel azokra az előrelépésekre, amely az egész világon tapasztalhatóak: többek között az ENSZ és az EU által is támogatott pekingi cselekvési tervre, vagy az Európai Bizottság által tavaly elfogadott, a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó, ütemtervre (Gender Equality Roadmap), amely további hangsúlyokat ad a a hibás közfelfogás és gyakorlat megváltoztatására irányuló programnak.
Fontos mérföldkőnek tartja az Európai Társadalmi Nemek Intézetének megalakulását valamint azt, hogy 2007-et az Esélyegyenlőség Európai Évévé nyilvánították, melyhez Magyarország is programsorozattal kapcsolódott.

Előadásában külön kitért a magyarországi helyzetre, és sajnálatát fejezte ki, hogy a nők társadalmi szerepvállalása az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent. Mindez köszönhető többek között a pártok gyenge elkötelezettségének, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy maguk a politikusnők sem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a társadalmi nemekről. A helyzet megfordításában nagy segítségre lehet a már fent említett ütemterv, melynek megvalósítását Magyarország teljes mértékben felvállalta, tovább a még hiányos gender specifikus képzések és szaklapok sora valamint a tömegmédia is nagyobb szerepet vállalhatna abban, hogy a nők és férfiak közötti valódi esélyegyenlőség megvalósulhasson.

A szemlélet megváltoztatásához és az ütemterv megvalósításához a biztosítótársaságok is szívesen hozzájárulnának - hangzott el az előadást követő konzultáció során. Mindennek hátterében az áll, hogy manapság a biztosítószakma is egyre inkább az elnőiesedett hivatások közé tartozik, mivel a női alkalmazottak aránya számos helyen eléri a 70 %-ot. Paradox helyzetet az teremt, mint a döntéshozatalban általában, hogy közülük kevesen vannak vezetőbeosztásban, hiszen azokat legtöbb esetben férfiak töltik be. Követendő példaként hozták fel a rendezvény szervezői, hogy nemrégiben az AEGON biztosító szlovákiai vállalatának élére női vezérigazgatót neveztek ki, hiszen munkájáról pozitív visszajelzések érkeztek.
Arra a kérdésre, hogy mi lehetne a biztosítók konkrét feladata az esélyegyenlőség megvalósításában, Gurmai Zita egy átfogó tréning lehetőségét ajánlotta fel, mely során kikristályosodhat szerepük, és maguk is hasznos ismeretekhez juthatnak.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását