2024. április 26. - Ervin

Az államelnökség még mindig megosztott

A boszniai parlamenti és elnökválasztás részeredményeiből ítélve a balkáni ország államelnökségében továbbra is megmarad az etnikai vonalak menti mély megosztottság az ország jövőjét illetően.
2010. október 4. hétfő 09:22 - HírExtra
Bosznia-Hercegovina háromfős kollektív államelnökségébe a választási bizottság hétfő reggeli közlése szerint, a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága alapján vasárnap újraválasztották a szerb és a horvát rész eddigi képviselőit, Nebojsa Radmanovicot és Zeljko Komsicot.

A bosnyák entitás azonban a kollektív államelnökségbe a néhai háborús vezető, Alija Izetbegovic fiát, Bakir Izetbegovicot választotta meg. A politikus, aki a Sulejman Tihic vezette nacionalista Demokratikus Cselekvés Pártja (SDA) jelöltje volt, a kampányban fordulatot ígért a bosnyák szomszédságpolitikában elődje, Haris Silajdzic keményvonalas politikájához képest.

Silajdzic az előzetes felmérésekre rácáfolva meglepetésre csak a harmadik helyen végzett. Izetbegovicot nem ő, hanem a bosnyák politika egy új szereplője, a sikeres építési vállalkozó és médiamágnás, korábbi újságíró Fahrudin Radoncic szorongatta meg.

Szerb oldalon is az elégedetlenség jele lehetett, hogy Radmanovic csak szűk többséggel végzett az élen kihívója, egy kizárólag gazdasági témákkal kampányoló mérsékelt politikus, Mladen Ivanic előtt.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke Radmanovic párttársa, Milorad Dodik eddigi miniszterelnök lesz, aki elsöprő győzelmet aratott, s aki nyíltan a szerb entitás Bosznia-Hercegovinából való kiszakadásával kampányolt. Dodik pártja maradt a legerősebb a szerb országrész parlamentjében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását