2024. június 1. - Tünde

A cigányok polgárosodni akarnak?

A Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke szerint a romák a polgárosodásra szavaztak, erre adtak bizalmat és felhatalmazást a vasárnapi kisebbségi választásokon.
2010. október 4. hétfő 12:57 - HírExtra
Makai István, aki a második legtöbb szavazatot elnyert roma szervezet mellett a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) vezetője is, az MTI-nek hétfőn azt mondta: a választói névjegyzékben szereplő, a cigány kisebbséghez tartozó választópolgárok belátták, hogy a polgárosodás az egyetlen út a valós integrációhoz, és ehhez már nem csak szavak, hanem megoldások is kellenek.

Közlése szerint a következő hónapokban nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki településeken is elkezdődik az építkezés időszaka, és ebben a romák "már nem segédmunkási szerepet töltenek be".

A vasárnapi helyhatósági választásokon a cigány kisebbség esetében az 1.263 kitűzött választásból 1.248 lett eredményes (11 elmaradt, 4 eredménytelen volt). A cigány kisebbségi választáson a legtöbb szavazatot, 105.734-et, a Lungo Drom kapta. A Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette szervezet 2.288 mandátumhoz jutott.

Az RPT 45.203 szavazatával a második legerősebb szervezetnek bizonyult, míg az elnyert mandátumok tekintetében a harmadik erővé vált 708 megválasztott képviselőjével.

A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma, amelynek vezetője Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, 35.079 szavazatot kapott és így 775 mandátumhoz jutott.

Bár az RPT ugyanannyi mandátumot (23) szerzett a fővárosban, mint a Lungo Drom, a Makai Istvánnal már szövetségben lévő és így jelentős erőfölényt mutató szervezetek várhatóan ismét a Roma Polgári Tömörülés elnökét jelölik januárban az FCÖ elnökének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását