2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Irán: már nincs vírusveszély

Megtisztították a Stuxnet vírustól az iráni ipari számítógépeket - közölte egy iráni kormánytag. Mohszen Hatam tervezési ügyekkel megbízott ipari miniszterhelyettes szavait az állami televízió internetes oldala idézte.
2010. október 3. vasárnap 16:47 - HírExtra
Egy másik iráni illetékes korábban kijelentette, hogy 30 ezer ipari számítógépet fertőzött meg a vírus. "E vírus egy évvel ezelőtt jött létre, s információkat gyűjtött az ipari számítógépekről" - mondta, hozzátéve, hogy a "személyi számítógépeket érintette a leginkább".

A júniusban felfedezett Stuxnet vírus a német Siemens cégnek az olajvezetékeket, -platformokat, áramelosztókat és más ipari létesítményeket vezérlő programját keresi és támadja meg a számítógépekben.

Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek.

Hatam cáfolta ezeket az értesüléseket, és azt hangoztatta, hogy "a vírus csak információk gyűjtésére alkalmas, majd megsemmisíti önmagát". Állítólag főként Iránban terjedt el, de Indiában, Indonéziában és Pakisztánban is a szakértők szerint.

Egyes szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a vírus készítői az Iránban nemsokára üzemelni kezdő busehri atomerőművet vették célba. A teheráni vezetők tagadják, hogy a Stuxnet ártani tudott volna, noha a busehri létesítmény egyes alkalmazottainak személyi számítógépére rákerült a vírus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását