2024. május 8. - Mihály

Nyilatkozott Tom Lantos

Gyerekeire, unokáira és dédunokáira a legbüszkébb magánéletében Tom Lantos, aki pénteken töltötte be 80. életévét. "Ők jelentik a fénysugarat az életemben, minden nap büszkeséggel töltenek el" - mondta a magyar származású amerikai kongresszusi képviselő a
2008. február 1. péntek 13:19 - Hírextra
 Szakmailag azokra a pillanatokra büszke, amikor kollégáival párthovatartozásra való tekintet nélkül meg tudják oldani a problémákat.

Az amerikai külpolitika "nagy öregje", jelenleg a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke arra a kérdésre, mit tart a legnagyobb kudarcnak életében, úgy felelt: rendkívül szerencsésnek érzi magát, mert sok fontos célját elérte. Azt vallja, hogy a negatív dolgok feletti időzéssel az ember a múltban ragadhat, ezért ő mindig a jövő felé fordította tekintetét.

Tom Lantos - aki az év elején jelentette be, hogy súlyos betegsége miatt visszavonul a politikától, nem indul újra a képviselőházi mandátumért - mély hálát érez választott hazája iránt. Ezúttal is elmondta: csak az Egyesült Államokban fordulhatott elő, hogy a holokauszt nincstelen túlélőjeként tanulhatott, és az utóbbi három évtizedben a kongresszus tagjaként szolgálhatott. Hozzátette: "ha azokban a sötét napokban nem hagytam volna el Magyarországot, több évtizedig nem tudtam volna felnevelni szeretett családomat egy békés, szabad társadalomban".

Az 1981 óta képviselő Lantos elárulta: úgy tud lépést tartani a rohanó világgal, úgy tudja megőrizni szellemi frissességét, hogy szinte mindent elolvas, ami a keze ügyébe kerül. Úgy érzi, az elektronikus média soha nem látott információbőséget hozott, de számára "a régimódi magazinok, újságok és komoly könyvek még mindig a friss, ösztönző gondolatok végtelen forrását jelentik".

Kifejtette: azok az elvek vezérelték életében, amelyek az Egyesült Államok alapelvei is, egyebek mellett az alapjogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme. "Ezért is voltam a társalapítója 1983-ban a kongresszusi emberi jogi caucusnak, hogy biztassam kollégáimat, az egész Földön harcoljanak az emberi jogokért". Felidézte: az egykori Szovjetunióban és a csatlós államokban levő zsarnoki uralom idején meghallgatásokat, különféle nyilvános eseményeket rendeztek, hogy felhívják a figyelmet a szovjet elnyomásra és gyorsítsák annak végét. Azóta a caucus kétpárti alapon küzd sok országban a jogokért Szaúd-Arábiától és Szudántól kezdve Tibeten át Európáig, ahol felkarolják a gyökértelen, gyakran megvetett romák ügyét.

"Minden nap igyekszünk megvalósítani Raul Wallenberg üzenetét arról, hogy az emberi jogok oszthatatlanok és szentek" - mondta.

Tom Lantos arról is szólt, hogy ma is használja anyanyelvét, feleségével, Anette-tel rendszeresen beszél magyarul. Két lánya is tud valamennyire magyarul, 17 unokája közül pedig többen folyékonyan beszélik a nyelvet.

A nagy befolyású és tekintélyű képviselő elmesélte, hogy munkáján, családján, valamint egészségének ápolásán kívül nem sok ideje marad másra. "Az igazat megvallva, nagyon örülök, hogy így telik az életem" - mondta, hozzátéve, régi szokása, hogy reggelente úszik.

Aki ismeri Tom Lantost, tudja róla, hogy nagy állatbarát, e téren is komoly eredményeket ért el szakmai karrierje során. Gyakran látni őt a kongresszusban Mackó nevű kutyájával, egy white terrierrel. Irodájában a beszélgetések közben szívesen nyugtatja kezét a fotelben mellette pihenő kis termetű fehér állaton.

Amikor januárban bejelentette, hogy visszavonul, fontosnak tartotta megjegyezni: felesége teljes mértékben partnere munkájában és társa egész életében. Ehhez most hozzáfűzte: Anette mindig vele van, a Föld minden pontjára elkíséri és legközelebbi tanácsadója. "Amióta megválasztottak a kongresszusba, az irodámban dolgozik pro bono alapon, ellenszolgáltatás nélkül. Kitartása és lelkiereje bámulatos, minden nappal jobban szeretem őt" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy gyerekei követték-e nyomdokait a politikában, azt felelte: mindig példát kívánt mutatni gyerekeinek és unokáinak arról, milyen értékes a közszolgálat. "Katrina lányom és férje, Dick is vállalt időnként közéleti szerepet, de önállóan döntöttek, én pedig áldásomat adtam" - mesélte.

A sziporkázó történeteiről, anekdotáiról ismert Tom Lantos szerint az élet tele van meglepő, szörnyű és mulatságos fordulatokkal. "Amikor másoknak elmesélem ezeket a történeteket, igyekszem valósághű lenni, de az igazság a legtöbb esetben furcsább annál, mint amit a képzelet kitalálhat" - mondta Tom Lantos az MTI-nek adott interjúban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását