2024. április 29. - Péter

Szakrális tárgyak Aukciósházban

Mesélnek a műkincsek című előadássorozatában a BÁV Aukciósházban április 22-én arról lesz szó, hogy miért olyan gyakoriak a hamisítványok a zsidó szakrális tárgyak között.
2008. április 10. csütörtök 09:22 - Hírextra
Vaja László elismert műtárgyrestaurátor beszél majd arról, hogy a műtárgykereskedelemben mely zsidó műtárgyaknak van jelentőségük, milyen kulturális, vallási és esztétikai tartalmat hordoznak. Szó lesz arról is, hogy miről lehet felismerni a hamisítványokat.

Illusztrációként bemutatnak egy hanukiát, nyolcágú ezüstözött réz gyertyatartót a 19. századból. Hanukakor (héber: felszentelés), a fény ünnepén gyújtanak meg naponta egy gyertyát nyolc napon át. A zsidóság ezzel emlékezik arra, amikor időszámítás előtt 165-ben a makkabeusok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt a szír-görög csapatoktól, s újra kellett avatni a templomot. Mindössze egy napra elegendő szentelt olajat találtak, de ez nyolc napon át égett.

Az előadáson bemutatnak egy kerámia gyertyatartópárt a 20. századból. A gyertyákkal a péntek estét, vagyis a szombat, a sábbát, a nyugalom napjának beköszöntét szentelik meg a vallásos zsidó családok.

A szombat búcsúztatását (havdala) szintén gyertyafénnyel, valamint borral és jó illattal teszik ünnepélyessé. Az előadás résztvevőinek megmutatnak egy beszamim tartót ezüstből, a 19. század elejéről valót. A beszamim fűszert jelent, s az áttört mintázatú fűszertartóba helyezik a mirtuszt, a fahéjat és a szegfűszeget. Az ünnepi asztalnál ülők mindnyájan egyenként fölemelik és megszagolják azt. A legelterjedtebb a torony alakú, amelyet az Énekek éneke egyik verse alapján készítenek még a mai napig is: "Orcái mint fűszeres virágágyak, illatszerekkel teli tornyok".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását